Звіт про періодичне відстеження результативності рішення Дмитрушківської сільської ради від 28.06.2019 №4-25/VІІ «Про затвердження правил благоустрою населених пунктів Дмитрушківської ОТГ».

Дата: 04.04.2024 15:23
Кількість переглядів: 9

Фото без опису

Звіт

про періодичне відстеження результативності регуляторного акта

 

  1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер.

Рішення Дмитрушківської сільської ради від 28.06.2019 № 4-25/УІІ «Про затвердження правила благоустрою населених пунктів Дмитрушківської ОТГ».

  1. Назва виконавця заходів з відстеження.

Відділ ЖКГ, архітектури та містобудування  виконавчого комітету Дмитрушківської сільської ради.

Аналіз регуляторного впливу підготовлено на виконання та з дотриманням вимог статей 8, 9, 31-38 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року, № 308 (із змінами). Цей документ містить обґрунтування необхідності прийняття регуляторного акту – рішення Дмитрушківської сільської ради «Про затвердження Правил благоустрою населених пунктів Дмитрушківської ОТГ».

Статтею 34 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що Правила благоустрою населених пунктів розробляються на підставі Типових правил благоустрою території населених пунктів для всіх сіл, селищ, міст і затверджуються відповідними органами місцевого самоврядування.

  1. Цілі прийняття акта.

Рішення Дмитрушківської сільської ради від 28.06.2019 №4-25/УІІ «Про затвердження правила благоустрою населених пунктів Дмитрушківської ОТГ» прийнято для удосконалення нормативної бази щодо порядку благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою населених пунктів громади.

Даним регуляторним актом пропонується розв’язати низку проблем, таких як:

– відсутність чіткого регламентування обов’язків юридичних та фізичних осіб у сфері благоустрою в усіх населених пунктах громади;

– неможливість притягнення до адміністративної відповідальності осіб, винних у порушенні правил благоустрою, через відсутність або недосконалість відповідних норм у Типових правилах благоустрою.

Визначені проблеми справляють негативний вплив, перш за все, на громадян (мешканців та гостей громади), яким не забезпечується сприятливе для життєдіяльності середовище, у тому числі захист довкілля, належний санітарний стан, збереження об’єктів та елементів благоустрою. Негативний вплив від вищезазначених проблем зазнають також суб’єкти господарювання. Порушення благоустрою призводить до неможливості ефективно здійснювати господарську діяльність. Вказані проблеми є актуальними в масштабах всіх населених пунктів Дмитрушківської  сільської територіальної громади.

Показниками результативності даного акта, що були визначені в аналізі регуляторного виливу, це є:

1) кількість скарг щодо порушень благоустрою ;

2) кількість складених протоколів на порушників правил;

3) кількість складених приписів;

4) кількість позовів до суду з питань порушення благоустрою;

5) рівень інформованості суб’єктів господарювання.

4. Строк виконання заходів з відстеження

Згідно зі статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» періодичне відстеження результативності регуляторного акта здійснюється раз на кожні три роки.

  1. Тип відстеження (базове, повторне або періодичне)

Періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для проведення періодичного відстеження регуляторного акта було використано статистичний метод одержання результатів.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалась  результативність, а також способи одержання даних

Даний регуляторний акт був оприлюднений на сайті Дмитрушківської сільської ради. Для проведення відстеження використано дані  контролю за станом благоустрою, відділом житлово-комунального господарства, архітектури  та містобудування  виконавчого комітету Дмитрушківської сільської ради.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Правила благоустрою території населених пунктів Дмитрушківської сільської ради містять загальнообов’язкові норми, що регулюють належне утримання та раціональне використання території сіл, організацію упорядкування, охорону об’єктів благоустрою сіл громади, дотримання тиші в громадських місцях, за порушення яких настає передбачена законодавством України відповідальність, а також визначають комплекс заходів, необхідних для забезпечення чистоти та тиші в селах громади. Справи з порушення Правил благоустрою та  дотримання правил в громадських місцях розглядаються на засіданнях адміністративної комісії виконавчого комітету Дмитрушківської сільської ради.

Кількісні та якісні показники :

№з/п

 

Показники

2021

2022

2023

1.

Кількість скарг щодо порушень благоустрою в населених пунктах громади

18

5

11

2.

Кількість складених протоколів на порушників правил

3

1

13

3.

Кількість винесених постанов

3

1

13

4.

Кількість позовів до суду з питань порушення благоустрою

0

0

0

5.

Рівень інформованості суб’єктів господарювання:

- засідання адміністративної комісії  по питаннях  благоустрою;

- висвітлювання у засобах масової інформації та через мережу Інтернет

3

1

7

Відповідно до наведених даних можна спостерігати:

  1. у період 2021 році в основному в звернення громадян  піднімалося питання по проведенню ремонту доріг в населених пунктах громади. Це пов’язане  із приєднанням до складу громади 6 населених пунктів;
  2. у 2022 році кардинально зменшились звернення громадян в зв’язку з введенням військового стану в державі;
  3. у 2023 році ми бачимо стрімку динаміку росту звернення громадян в яких підіймалися різні питання від утримання бджолосімей, розміщення вигрібних ям до видалення аварійних дерев на землях комунальної власності громади.

Відповідно до даних роботи адміністративної комісії за 2023 рік було винесено 13 постанов про притягнення порушників за невиконання ст. 152 КУпАП до адміністративної відповідальності. Надходження до сільського бюджету з боку суб’єктів, до яких було застосовано заходи адміністративного впливу,які становили 4 тис. 420 грн. Всю суму накладеного штрафу сплачено  мешканцями громади добровільно.

Це свідчить про безперебійний налагоджений та ефективний механізм роботи з питань здійснення контролю у сфері благоустрою та  кваліфікаційний рівень фахівців. Кількість протоколів збільшився завдяки  наділенні сільській раді повноважень щодо здійснення контролю у сфері благоустрою.

9. Оцінка можливих результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.

Прийнятий регуляторний акт впорядковує утримання об’єктів благоустрою сіл громади та визначає права та обов’язків учасників правових відносин у сфері благоустрою.

Відповідно даного регуляторного акта здійснюватиметься базове, повторне та періодичне відстеження його результативності в строки, установлені статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься до набрання чинності цього регуляторного акта шляхом одержання пропозицій до нього та їх аналізу.

Повторне відстеження результативності буде здійснено через один рік після набрання чинності даним регуляторним актом.

Періодичне відстеження здійснюється один раз на три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього регуляторного акта, протягом строку його дії.

Відповідні відстеження результативності рішення будуть здійснюватися шляхом аналізу статистичних даних (статистичним методом) за допомогою порівняння кількісних показників.

Мета та завдання, які ставились при прийнятті даного регуляторного акта досягнуті.

Звернень, які б містили негативні відгуки щодо дії регуляторного акта за період його дії до відділу ЖКГ, архітектури та містобудування виконавчого комітету Дмитрушківської сільської ради не надходило.

 

 

 

Начальник відділу ЖКГ, архітектури

 та містобудування                                                                           Валентина ОВЧІННІК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора