Звіт про роботу старости Доброводівського старостинського округу Дмитрушківської сільської ради за 2023 рік

Дата: 01.03.2024 16:26
Кількість переглядів: 23

Звіт про роботу старости Доброводівського старостинського округу Дмитрушківської сільської ради за 2023 рік

Оксани Рябокінь

25 листопада 2020 призначена на посаду старости у селі Доброводи, затверджена рішенням Дмитрушківської сільської ради  від 24.11.2020 № 1-11/VIII.

14 липня 2021 року № 1638-IX  прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», який став важливим кроком для просування реформи децентралізації.

Обов’язок старост — представлення інтересів жителів свого округу в територіальній громаді та надання відповідних адміністративних послуг. Саме у цьому суть реформи децентралізації – щоб потреби громадян були почуті та вирішені на місцях.

Частиною 6 статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР встановлено,  що при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним сільській раді та громаді села.

    Усвідомлюючи те, що на мене покладена відповідальність перед мешканцями громади, перед керівництвом та самим собою - мною виконувались обов’язки, визначені  Законом України «Про місцеве самоврядування»,  в межах моїх повноважень. Керуючись Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Статутом Дмитрушківської територіальної громади, Положенням про старосту села та старостинського округу, іншими нормативно-правовими актами, що визначають порядок діяльності та взаємовідносини з Дмитрушківською  територіальною громадою, звітую про роботу старости села Доброводи за період з 01 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року.

Отож, як член виконавчого комітету Дмитрушківської сільської ради я приймаю участь у чергових, позачергових засіданнях виконкому;

- беру участь у засіданнях сесій ради. Виконую доручення сільської ради, її виконавчого комітету, сільського голови, інформую про їх виконання;

- Одним із завдань, відповідно до Положення про старосту, є сприяння жителям округу у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування та внесення їх до відповідних програм. Найчастіше жителі звертались за оформленням соціальної допомоги, отриманням матеріальної допомоги на лікування також на поховання. Всі звернення які потребували розгляду на засіданнях виконкому були підтримані та задоволені. Також заяви на присвоєння поштової адреси, про скасування погосподарського номеру, по земельних питаннях.

Кількісні дані населення села

Площа старостинського округу 2 686,5  га.

Чисельність населення в селі станом на 01.01.2023 року складає 789 зареєстрованих осіб.

З них: від 0 до 5 – 34 ;

            від 6 до 17 – 147;

            від 18 до 35 – 171;

            від 36 до 60 – 266;

            пенсіонери – 171.  

Домогосподарста села 577 із зареєстрованими жителями  339.

Міграційний рух населення станом на 01.01.2024 р.: прибули – 13, вибули – 16, перепрописались по території села - 5 осіб.

Народилося – 4 дітей, померло – 16 осіб.

 

Соціальний захист населення

На території села проживають:

  • 15 багатодітних сімей у них виховується 55 дитина;
  • Одиноких матерів 10 виховують 19 дітей;
  • Неповних сімей 18 у них 30 дітей;
  • Неблагополучна 1 родина виховується 1 дитина
  • 1 сімя ромської національності, в ній 4 дітей;
  • 3 сімї з дітьми під опікую, у них 5 дітей;
  • 1 дитина з інвалідністю;
  • 2 учасник АТО;
  • 1 учасник ліквідації аварії на ЧАЕС;
  • 3 учасники бойових дій;
  • 23 ветерани праці;
  • Молодих інвалідів від 18 до 35 – 5 осіб;
  • Сімї внутрішньо переміщених осіб 6 у них 3 дітей. Всього за рік було прийнято 29 ВПО з них 14 дітей .

Щодня з 8.00 год. до 17.00 год., та після робочий час за місцем проживання жителів, здійснюю прийом громадян, які звертаються з проблемами різного характеру. Надаю рекомендації та консультації. Особистий прийом громадян дає змогу контролювати стан дотримання їхніх прав і законних інтересів у сфері соціального захисту, освіти, житлово – комунального господарства, реалізації ними права на працю та медичну допомогу.  За звітний період прийнято 364  громадян по різних питаннях (це ті мешканці округу, що звертались за отриманням соцпослуг, отриманням довідок,  характеристик, щодо вчинення нотаріальних дій). Однак цей показник є в рази більший, оскільки щодня мешканці округу звертаються та отримують роз’яснення як на  особистому прийомі так і в телефонному режимі  .

-веду облік пропозицій членів громади з питань соціально-економічного та культурного розвитку села громади, соціального, побутового та транспортного обслуговування. Усім громадянам, які звернулись на

особистий прийом надано необхідну інформацію та перелік необхідних документів, контактні телефони, адреси;

 

Приймаю від жителів села  заяви, адресовані органам та посадовим особам Дмитрушківської сільської ради, передаю їх за призначенням, так протягом звітного періоду від громадян села до ради. 

 

         Здійснюється моніторинг за дотриманням на території села громадського порядку, станом благоустрою території села;

 

- здійснюється облік, ведення, зберігання погосподарських книг, видаються довідки у межах наданих повноважень:

  За звітний період видано – 255 довідок, різного характеру з них на субсидію та придбання твердого палива, в соціальну службу, до компетентних органів  (спадщина), працевлаштування, центр зайнятості, РТЦК та СП та інші, 200 витягів про місце проживання, також об’єм роботи займає підготування довідок із трудового архіву, для виходу на пенсію видано 20 довідок ;

 

- виконую нотаріальні дії в межах своєї компетенції: складено 13 заповітів, та опрацьовано –13 заяв для реєстрації заповітів у Черкаській регіональній   філії ДП «Національні інформаційні системи» на отримання витягу про реєстрацію та скасування в Спадковому реєстрі, готую відповідні документи для переоформлення спадщини, посвідчую справжність підпису та доручення;

 

З початку року у Доброводівському старостинському окрузі, послуги соціального характеру  населенню, зареєстрованому на території старостинського округу, надаються завдяки програмному комплексу „Інтегрована інформаційна система „Соціальна громада”, ЄІССС та через пенсійний фонд.  Прийом  таких заяв  в окрузі здійснюється за робочим місцем адміністратора Алли Білик  і в електронному та паперовому вигляді направляється безпосередньо управлінню соціального захисту населення  виконавчого комітету Дмитрушківської сільської ради для подальшого розгляду спеціалістами.

За 2023 рік підготовлено та прийнято документи, а саме :

Субсидія – 19;

Соціальна допомога – 29,  з них :

- малозабезпеченим сім`ям 22;

- одиноким матерям 7;

Пільга на тверде паливо – 14;

Соціальна допомога не працюючим пенсіонерам – 3;

По втраті годувальника – 1;

Допомога людям з інвалідністю – 1;

Виплата опікуну – 1;

Допомога на поховання – 1;

Загалом робота в такому режимі має позитивні  відгуки, оскільки заявникам не потрібно їхати за межі округу.

- Ведеться облік військовозобов’язаних, складаються списки юнаків для приписки до призивної дільниці. Протягом звітного періоду проводиться оповіщення військовозобов’язаних та призовників про необхідність зявитись до Уманського районного територіального центру комплектації  та соціальної підтримки тим самим сприяю забезпеченню військового обліку військовозобов’язаних на  території старостинського округу.  У випадку їх відсутності за місцем реєстрації, при необхідності, складались відповідні пояснення, акти.

 

Загалом на території села на 01.01.2023 року на військовому обліку перебувало 164 військовозобов`язаних, 18 призваних.

Нажаль, але похоронений герой який загинув виконуючи бойове завдання.

У списку 9 юнаків 2007 року народження на отримання приписного.

 

В старостинському окрузі ведеться погосподарський облік дворогосподарств, як вид первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають по кожному з розташованих на території  громади сільському населеному пункті і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень. У 2021 році ми  провели перезакладення документів погосподарського обліку - заведення нових книг  після закінчення строку їх дії, зокрема, на 2021-2025 роки заведено 18  таких книг, тому продовжуємо оновлювати та доповнювати наявну інформацію.

Це досить  великий  та громіздкий об’єм роботи, оскільки до таких книг поступово вручну вноситься інформація про усіх зареєстрованих в житлових приміщеннях мешканців, поновлюється та відображається достовірна інформація про площу будинків, рік їх побудови, площу земельних ділянок, що надана в користування та рахується за домогосподарством. Тому ми просимо при будь яких змінах надавати нам інформацію, після смерті людини надавати копію свідоцтва про смерть. При народженні звертатись для реєстрації місця проживання. Після зміни власника свідоцтво на право власності, договір купівлі-продажу.

 

Одним з повноважень старости  є здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання на території села громадян та подання відповідним органам відомостей щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання згідно чинного законодавства. Зміна реєстрації  місця проживання — одна з найпопулярніших та водночас найскладніших в отриманні державних послуг.

Так, мною надано 38 послуг з  реєстрації місця проживання/зняття з реєстрації місця проживання громадян на території села, за таку послугу сплачується  адміністративний збір, сума рахується від прожиткового мінімума, на початку року 40,26 грн., із порушенням встановленого Законом строку 67,10 грн. З 01.01.2024 року плата становить 45,42 грн., у разі порушення термінів реєстрації/ зняття із реєстрації 75,70 грн. грн. 

З 1 квітня 2021 року органи реєстрації здійснюють ведення реєстрів територіальних громад виключно в електронній формі. Для здійснення обліку міграції населення та встановлення точної кількості осіб, що проживають на певній території запроваджено автоматизовану систему — Реєстр територіальної громади, основна ідея якої спрямована на створення єдиного інформаційного простору та передумов для переходу на електронний документообіг.  Основним завданням сьогодення є щоденне наповнення РТГ актуальною інформацією .Тому по можливості відвідуйте старостат із документами, що посвідчують особу (паспорт, код) для внесення або актуалізації інформації .

 

01.12.2021 набрав чинності Закон України «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» Ним запроваджено можливість реєстрації/зняття  через за стосунок «Дія».

Ці напрямки  роботи займають багато робочого часу та потребували і потребують вивчення багатьох нормативно-правових документів, участі в різноманітних вебінарах, онлайн навчаннях.

 

Ведеться листування із відділами, організаціями та установами отримано 103 листів,це документи, справи із суду, виконавчої, запити на характеристики, запити із пенсійного фонду, податкової та інших установ кожний лист розглянуто,виконано,надано відповідь, окрім цих листів направлено вихідних 109 листів.

Ще із грудня 2022 року на громадські роботи направлений засуджений Опцов В.О. по теперішній час ведеться облік роботи, складаю графіки, затверджую у Центрі Пробації та звітую згідно законодавства.

 

В Доброводівському старостинському окрузі здійснюю  діловодство відповідно до затвердженої номенклатури справ.

 

  За звітний період я не допускала на території округу дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави. Спільно з службою у справах дітей виконавчого комітету  приймала  участь у перевірці сімей з складними життєвими обставинами.

 

Робота дільничого офіцера поліції в певній мірі допомагала моніторити та забезпечити громадський порядок.

 

Спільно з місцевим органом податкової служби налагоджено співпрацю щодо направлення повідомлень про сплату податку на землю платникам, що мають земельні ділянки на території старостинського округу. У встановлених чинним законодавством випадках, Алла Анатоліївна допомагала  мешканцям готувати до органу податкової служби  заяви про звільнення від податку на землю (наприклад – пенсіонери відповідних категорій).

 

 

Спільно з «ЕКОКЛІНЕР» налаштовано роботу з вивезення твердих побутових відходів.  Я приймаю до уваги пропозиції жителів про місця розташування сміттєвих баків по вулицях села про саме вивезення. Ситуація із вивезенням побутових відходів покращилась вивезення два рази на місяць перший та третій четвер місяця. Сподіваюсь із часом ми навчимося кидати сміття у баки,а можливо навіть і сортувати.

    Але на даний час,на жаль, вкрай проблемним питанням залишається наша культура та піклування про навколишнє природне середовище, коли всупереч здоровому глузду створюються стихійні сміттєзвалища. Надіюсь забезпечивши достатньою кількістю сміттєвих баків вулиці села, ми виправимо ситуацію.

У 2023 році було проведено роботи грейдером по упорядкуванню території стихійного сміттєзвалища.

    

Представляючи  інтереси жителів округу, я готувала   звернення  до різних служб та організацій через те, що часті аварії які несуть небезпеку життю жителів, пішоходів та усіх учасників руху :

- Звернення, щодо прокладання тротуару та встановлення відбійників та освітлення уздовж небезпечної ділянки автодороги, № 34/13-02 від 14.03.2023. Служба автомобільних доріг у Черкаській області;

- від 01.05.2023 № 47/13-02, Управління патрульної поліції в Черкаській області. Щодо проведення обстеження аварійно небезпечної ділянки автодороги та виконання заходів убезпечення руху;

- 01.08.2023 №81/13-02 повторно 01.11.2023 №96/13-02 Департамент будівництва Черкаської ОДА щодо розмітки та знаків біля школи.

За необхідності зверталася до поліції для забезпечення порядку на території села, при ДТП.

 

Також незамінними помічниками є наші соціальні працівники, які надають догляд одиноким людям похилого віку це Шнир Лідія та Завадська Лариса у них на обслуговуванні 18 людей. Вони щоденно допомагають людям у домашній роботі та разом, за потреби, формуємо потрібні пакети документів для оформлення субсидій, допомог.

Освіта

     Важливим закладом  в селі є ліцей. Бо саме де і як будуть навчатися наші діти, який візьмуть початок для подальшого свого життя залежить і наше майбутнє.

     У Доброводівському ліцеї навчаються діти з трьох сіл - це Танське , Доброводи, Аполянка . Всього 138 здобувачів освіти, 20 педагогів, 15 технічних працівників.

Протягом навчального періоду здійснюється підвіз учнів.

  Дошкілля

Працює одна різновікова група, яка охоплює 16 дітей.

У закладі освіти функціонує найпростіше укриття.

Медицина 

     Не менш важливим закладом є сільський ФАП, від якості,  вчасності наданої допомоги нерідко залежить чиєсь життя.       

     Медичні працівники   виконують свої обов’язки, проводиться  своєчасне обстеження  та надання медичної допомоги населенню, особливо інвалідам, людям похилого віку.  

Графік роботи: понеділок – п`ятниця з 08.00 до 15.00 год, з 12.30 до 13.00 обідня перерва.

 

Надає послуги у відділенні зв’язку Укрпошта Ніна Руденко, графік роботи з вівторка по суботу включно з 09 год. До 12.00.

На кінець року змінились працівники та графік середа та субота з 10.00 до 12.00.

Відділення Нової пошти та магазин промтоварів, щоденно з 9.00-15.00год.

 

 Працює сільська бібліотека завідувач Ніна Зозуля, Вівторок, четвер, п’ятниця з 14.00-18.00, середа 12.00-16.00, субота з 10.00 до 14.00

 

Забезпечують населення продуктами харчування та потрібними товарами 4 магазини, якісне обслуговування, зручний графік роботи для жителів щоденно з 8 до 20.00год.

 

Протягом 2023 рокуи було виконано  наступні заходи:

-  ліквідація  аварійних дерев у Центральному парку та по вулицях (зрізані дерева розвезено сім`ям пільгових категорій (Меренкова, Курако);

- проведено весняне та осіннє прибирання опалого листя та гілля на території парку, церкви, кладовища та адмін..будівлі;

- вивозилося сміття із території церкви, кладовища, центрального парку (дякую за транспортне забезпечення керівників ФГ «Крем`яне», «Зозуля», «Люта-7»  їх працівникам та Івану Гончару);

- проводилась побілка бордюрів, будівель;

- прибирання зупинки громадського транспоту, щотижнево придорожньої смуги села;

- по всій території села вивозиться сміття двічі на місяць «ЕКО Клінер» ( спробувавши інші методи збору сміття, дійшли висновку,що вивіз із сміттєвих баків найефективніший);

- підтримується задовільний санітарний стан на території села із ранньої весни до пізньої осені проводились заходи по обкосу трави, а саме територія Центрального парку, кладовища, церкви, адмін. будівлі старстату, ФАПу,  тротуари та вулиці, збирається сміття, за потреби проводиться обрізка гілля, що заважає руху по проїзні частині та тротуарах. Навіть у зимовий період проводиться робота по розчищенню, прибиранню вулиць, як власники не в змозі навести належний санітарний стан прилеглої ділянки.

- Щотижнево моніторинг території села щодо виявлення та ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

За це вдячна тех.працівникам Віктору Зайцю, Валентині та Ользі Порохнях вони забезпечують порядок та контролюють санітарний стан села протягом цілого ріку;

Проведення культурних заходів:

  • Проводилися вшанування, покладання квітів до усіх пам’ятних дат (річниць загибелі Героїв, початку повномасштабного вторгнення);
  • Запис відео привітання;
  • На храмове свято День пам`яті святих Косьми та Доміана проводилась літургія та святкова трапеза;
  • У День людей з обмеженими фізичними можливостями разом із сільським головою Тетяною Шевчук відвідали людей даної категорії;

 

 

 

З початком  повномасштабного  вторгнення росії в Україну перед громадою було поставлено важливе завдання: долучитись до прихистку переміщених осіб , які вимушено покинули свої домівки де проходили бойові дії. Відрадно відмітити, що всі жителі нашої громади з великим розумінням віднеслись до створення необхідних належних умов  проживання ВПО.

Мій рік роботи пройшов у тісній співпраці із депутатами нашого округу, керівниками фермерських господарств, одноосібниками, власниками магазинів, спілкою рибалок та жителями села.

Так склалося, що це другий рік війни і ми спільно працювали і надалі працюємо заради Перемоги, допомагаємо нашим захисникам, формуємо передачі, долучаємо до зборів, готуємо консервацію, виготовляємо окопні свічки.

Небайдужими залишаються жителі нашого села до тих , хто  став на захист нашої України. Жителями громади постійно надається посильна допомога ЗСУ: 
-збиралися продукти харчування, випікалися пиріжки та солодощі, аптечки першої необхідності, жестяні банки для виготовлення окопних свічок, які передавалися волонтерами або ж поштою  на передову. Також всі мешканці старостинського округу  донатять на допомогу ЗСУ, допомагають запчастинами, ремонтом, зварювальними роботами;

Жителі  села  беруть   участь  в соціально-економічному та культурному  житті села. Хочу з гордістю за жителів своєї громади сказати, що ми починаємо розуміти – ніхто, крім нас, не зробить наше село привабливим та комфортним для проживання. А найголовніше зараз допомога ЗСУ, допомагати вкрай необхідно.

 

     Тому я вдячна усім хто долучався як до проблем місцевого значення так і  до благодійних акцій, донатив, готував, допомагав. Це усі жителі села, керівники фермерських господарств, підприємці.

 

Завжди співпрацюємо із нашим дільничним, він проводить прийом як у старостаті так надає консультації по телефону .

Всі новини, оголошення та будь яка інша інформація, що стосується села та його жителів  оприлюднюється, обговорюється на сторінці у фейсбук, Це дуже зручно для моєї роботи, оскільки, в першу чергу  маю можливість оперативно донести необхідну інформацію населенню чи розмістити важливі оголошення (стосовно виключення світла, проведення заходів, вітання з днем народження, інформація про померлих,про приготування їжі, формування та передачу посилок). Також всі оголошення залишаються у масових місцях магазини, центр, територія ринку. Також створено канал на ЮТУБ, щоб молодь цікавилась своїм селом та вносила пропозиції та бажання, щодо розвитку .

Про стан використання земельних ділянок

      Основною статтею доходів сільського  бюджету становить дохід від  використання земельних ділянок. Так, у межах населеного пункту, згідно заключених договорів, використовуються земельні ділянки приватними підприємцями: Ізовіта В. Л., Вернигора І.С., Київський завод «Граніт». Безоплатне використання земельних ділянок призводить до втрат сільського бюджету.

       На території села налічується 703 паї з них:

ТОВ АФ «Легедзене» - 329 паї

ФГ «Люта-7» - 19,5 паїв

ФГ «Крим’яне» - 79 паїв

ФГ «Зозуля» - 35,5паїв

ФГ «Світ - Лана ОЛВС» - 6 паїв

ФГ « АГРОЦЕНТР СІЧ» - 6 паїв

ФОП Реміняка Л.В. – 2 паї

ТОВ «ЮРІНВЕСТ АГРО» - 2 паї

ПП Найчук О.Д.- 4 паї,

Не витребувані і нерозподілені  - 3 паї, площею 7,56 га заключено договір із 21.02.2018 до 20.02.2033 рр.

8,5 паїв, площа 16,38 га також договір з 21.02.2018 до 21.02.2033рр.

Кількість одноосібників  в 2023 році становила 137 осіб у них 217 паїв, площа яких – 554,8969 га

    За межами  села  використовуються  земельні ділянки без заключення  договорів оренди, що також призводить до втрат сільського бюджету, тобто є над чим працювати.

За межами села перебувають земельні ділянки  в оренді ФГ  «Зозуля» площею – 56.8913 га  з терміном  до  2025   року та 16.3328 га до 2056 року. СОК «Овочівник» - 33.7161 га    до 2036 року.

Питання землі актуальне і серед жителів, надходили звернення, заяви про надання земельних ділянок та на виготовлення документів, що перебувають у власності всі питання розглянуті.

Наприкінці звіту хочу висловити слова вдячності сільському голові, працівникам сільської ради, виконкому, робітникам всіх відділів, депутатам,  землекористувачам, підприємцям, вихідцям одноосібникам, всім, хто доклав зусиль для покращення життя нашого старостинського округу та громади і працює на наближення Перемоги.

          Окрема вдячність нашим ЗСУ захисникам і захисницям  за можливість жити і працювати 

Також дякуємо нашим працівникам благоустрою, які роблять села нашої громади чистими, красивими та охайними.                                                           

Щиро дякую всім, хто долучається до розвитку округу, платникам податків, громадським активістам, за те, що вони своєю працею розвивають село,допомагають нашому війську незважаючи на нинішні важкі умови спричинені військовим станом

 

Дякую жителям громади, які підтримують мене, дають поради, тим, хто не просто критикує, а вносить пропозиції з покращення життя громади, тим, хто  розуміє, що від нашої небайдужості, активності в проведенні змін - наш Доброводівський старостинський округ, громада та країна  стане кращим.

І тільки в єднанні наша сила.

 

 Всім бажаю миру, здоров’я , наснаги та впевненості у завтрашньому дні!

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

 

Староста                                                                    Оксана РЯБОКІНЬ

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора