ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА ВІДНОСНО ДІТЕЙ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Дата: 25.03.2024 15:54
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА ВІДНОСНО ДІТЕЙ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ

  Захист дітей від жорстокості, попередження злочинів проти них є надзвичайно важливим, соціально значущим і актуальним завданням, вирішення якого носить міждисциплінарний характер.

Останнім часом у закладах освіти спостерігається зростання кількості випадків свідомого жорстокого ставлення старших і сильніших учнів до менших і слабших членів шкільного колективу. Тривожною тенденцією для сучасного дитячого середовища стає булінг (цькування). Насильство завдає хлопцям та дівчатам тяжких травм, фізичних і моральних, які мають згубні наслідки для їхнього подальшого психосоціального благополуччя.

Розв'язати проблему насильства щодо неповнолітніх можна тільки у разі спільної роботи педагогів, батьків і всіх дорослих, які так чи інакше причетні до виховання дітей

Що можуть зробити батьки?!

Багато учнів соромляться розповідати дорослим, що вони є жертвами булінгу. Якщо дитина все-таки підтвердила в розмові, що вона стала жертвою булінгу, то скажіть їй:

 Я тобі вірю (це допоможе дитині зрозуміти, що Ви повністю на її боці);

 Мені шкода, що з тобою це сталося (це допоможе дитині зрозуміти, що Ви переживаєте за неї і співчуваєте їй);

 Це не твоя провина (це допоможе дитині зрозуміти, що її не звинувачують у тому, що сталося);

 Таке може трапитися з кожним (це допоможе дитині зрозуміти, що вона не самотня: багатьом її одноліткам доводиться переживати залякування та агресію в певний момент свого життя);

 Добре, що ти сказав мені про це (це допоможе дитині зрозуміти, що вона правильно вчинила, звернувшись за допомогою);

 Я люблю тебе і намагатимуся зробити так, щоб тобі більше не загрожувала небезпека (це допоможе дитині з надією подивитись у майбутнє та відчути захист).

 

 

Що можуть зробити педагогічні працівники?!

У закладі освіти вирішальна роль у боротьбі з булінгом належить педагогічним працівникам. Проте впоратися з цією проблемою вони зможуть тільки за підтримки керівництва освітнього закладу, батьків, представників місцевих органів влади, тощо.

Жоден випадок насильства або цькування і жодну скаргу не можна залишати без уваги. Учням важливо пояснити, що будь-які насильницькі дії, образливі слова є недопустимими. Реакція має бути негайною (зупинити бійку, припинити знущання) та більш суворою у разі повторних випадків агресії.

 Аналізуючи ситуацію, треба з'ясувати, що трапилося, вислухати обидві сторони, підтримати потерпілого й обов'язково поговорити із кривдником, щоб зрозуміти, чому він або вона так вчинили, що можна зробити, щоб таке не повторилося. До такої розмови варто залучити  психолога освітнього закладу.

 Залежно від тяжкості вчинку можна пересадити учнів, запропонувати вибачитися.

Учням треба пояснити, що навіть пасивне спостереження за знущанням, за бійкою, надихає кривдника продовжувати свої дії. Свідки події повинні захистити жертву насильства і, якщо треба, покликати на допомогу дорослих.

      Тільки спільними зусиллями, разом, можна попередити або розв'язати проблему насильства відносно малолітніх та неповнолітніх дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора