19 січня на базі Косенівського ліцею Дмитрушківської сільської  ради проведено  захід  «Діалог поколінь» з нагоди 70-річчя утворення Черкаської області.

Дата: 22.01.2024 13:03
Кількість переглядів: 27

Діалог поколінь

         Черкаська область – наймолодший регіон нашої держави,  однак із надзвичайно давньою та багатою на події та видатних людей історією.

19 січня на базі Косенівського ліцею Дмитрушківської сільської  ради проведено  захід  «Діалог поколінь» з нагоди 70-річчя утворення Черкаської області.

         До діалогу запросили представника покоління старшокласників 50-х років ХХ століття – кандидата економічних наук, доцента Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана Ларису Миколаївну Трохименко, яка була випускницею Косенівської школи.

         Під час зустрічі учні поставили питання та отримали цікаві, обґрунтовані відповіді. Ось кілька з них:

         - Які були думки, що відчувала молодь, коли з Київської області потрапили у новостворену Черкаську?

         -    Яким було село Косенівка 70 років тому?

         - Яким було життя в селі після Другої світової війни? Чи знаходила молодь час на розваги? Якими вони були?

         - Розкажіть, будь ласка, про найяскравіші спогади зі шкільного життя?

         Окрім того, проведено короткий екскурс Черкаською областю під час якого нагадали про перші поселення людей на території сучасної області, про центр формування українського козацтва, про хвилю козацько-селянських повстань, які переросли у Визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького та утворення Української козацької держави, про гайдамацький рух та повстання під назвою Коліївщина.

         Далі діти поринули в 1917 – 1920 роки (встановлення влади УНР, гетьманату і Директорії, формування перших загонів Вільного козацтва.

         Учасники зустрічі згадали про події  Другої світової війни на території сучасної області у лютому 1944 року  відбулася Корсунь-Шевченківська битва. Центром партизанського руху був Холодний Яр.

         7 січня 1954 року на карті України зʼявилася Черкаська область. З утворенням області тут виникли і почали розвиватися нові галузі – хімічна, текстильна, машинобудівна, приладобудівна. В аграрному секторі економіки провідне місце посідає вирощування зернових культур і цукрових буряків та багатогалузеве тваринництво. Область із аграрної перетворилася в індустріально-аграрну.

         Відповідно до адміністративно-територіального поділу сьогодні область складається з 4 районів та 66 територіальних громад.

         Прикро, що 70-річчя нашої області доводиться  відзначати  у буремний час для нашої України, коли найкращі сини й дочки Черкащини захищають суверенітет нашої держави, ризикуючи власним життям. Але ми всі віримо у нашу Перемогу та докладаємо усіх зусиль до її наближення.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора