МАТЕРИНСТВО ТА ДИТИНСТВО У КОНТЕКСТІ ВІЙСЬКОВОГО СТАНОВИЩА В УКРАЇНІ

Дата: 20.12.2023 16:41
Кількість переглядів: 23

МАТЕРИНСТВО ТА ДИТИНСТВО

У КОНТЕКСТІ ВІЙСЬКОВОГО СТАНОВИЩА В УКРАЇНІ

      Україна – квітуча держава, що розташована в серці Європи.

Проте, 24 лютого 2022 року, розпочалися трагічні події, що змусили усіх українців змінити звичний життєвий ритм. В Україну прийшла війна, а  країна-агресор позбавила наших громадян почуття безпеки, соціальної та економічної стабільності, політичне становище змусило покинути домівки задля безпеки себе та своїх близьких.

У такий скрутний час сім’я, як соціальний інститут, зазнала руйнівних змін. Чоловіки були вимушені стати до лав оборони, а жінки – брати на себе обов’язки голови сім’ї, приймати рішення та забезпечувати захист дітям.

У контексті військового становища, материнство та дитинство є особливими, чутливими структурами, що докорінно відрізняються від свого стану у мирний час.

Країни Європи надають прихисток для матерів з дітьми, забезпечуючи необхідним для почуття безпеки та надійності. Однак, велика кількість сімей ще залишається у зоні бойових дій та отримує шокуючий, стрессовий досвід, який змінює їх особистість.

Всі ми добре знаємо, що для гармонійного, всебічного розвитку дитині необхідне почуття безпеки, контакт з материнською фігурою, забезпечення реалізації базових потреб та взаємозв’язок з оточуючим середовищем. В умовах війни саме останній компонент є найбільш складним, адже реальність постає перед дитиною у жорстокому, кривавому вигляді.

Нажаль, не всі батьки розуміють, що позитивний погляд на життя – це результат вибору, який робить кожен. Кожна людина сама обирає своє ставлення до життя та у процесі виховання допомагає зробити цей вибір своїм дітям.

ШАНОВНІ БАТЬКИ, для виховання позитивних, стресостійких дітей важливо Вам самим бути позитивними та стресостійкими. У вихованні в складних умовах важливо звертати увагу на ту невелику кількість дрібниць, які можуть надихати, дарувати наснагу.

Рекомендуємо шукати хороше там, де це можливо, шукати позитивні аспекти ситуації, а не шукати промахів та недоліків.

Важливо розділяти навіть маленькі радощі з дитиною, хвалити її за самостійні успіхи, навіть у малому. Схвалення та позитивні емоційні реакції від батьків дуже важливі для гармонійного розвитку маленької особистості. Для забезпечення тривалої мотивації до позитиву для себе і дитини, потрібно створювати її регулярно. Запитуючи «що хорошого з тобою було сьогодні?» або «що тобі сьогодні сподобалося?» - батьки задають позитивний настрій контексту.

Для емоційного здоров’я не менш важлива дисципліна.

Важливо вчити дитину докладати максимум зусиль до будь-якої справи, виконувати її якісно. Перші роки дитини, дошкільний вік, це виховання без зусиль, при успішній реалізації педагогічних завдань на цьому етапі - подальші етапи дорослішання можуть пройти легше. Якщо батьки контролюватимуть дитину з раннього віку – згодом у дитини виробиться система самоконтролю. Почуття гумору гарний помічник у кризових ситуаціях. Воно допоможе подолати проблеми, розчарування, внутрішні бар’єри, із якими часто доводиться стикатися у житті.

Так само важливим елементом є помірне фізичне навантаження та здорове харчування, помірна кількість цукру.

Війна – це період, коли найцінніше, що може дати мати чи батько своїй дитині – це свій час. Саме у воєнний період особливо відчувається його обмеженість. Становлення особистості у дітей, їхнє уявлення про завтрашній день безпосередньо залежить від того, як їхні батьки виховують їх сьогодні, це велика відповідальність.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора