Африканська чума свиней (АЧС). Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)

Дата: 13.12.2023 09:38
Кількість переглядів: 259

ПАМЯТКА

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней.

 
 Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)

-    Африканська чума свиней  не становить небезпеки для людей.
  -   На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статевовікових груп).
  -   Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

 -   Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
  -   Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).

 -    Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

-    Виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
  
 Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів: 

  • проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин; 

  • не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях; 

  • не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.); 

  • не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;

  • допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів; 

  • негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної медицини; 

  • не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами; 

  • постійно вести боротьбу з гризунами; 

  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.

 
 

ПАМ'ЯТАЙТЕ:
 Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення АЧС на територію Ваших господарств.


  

До уваги власників свиней.

Це високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у  господарстві. Інкубаційний період африканської чуми  триває від 3 до 12 діб. При виникненні захворювання в населеному пункті забороняється проводити забій та  утримання свиней впродовж 6 місяців.Вірус хвороби може зберігатися  в м’ясі інфікованих свиней до півроку,  в охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженному м’ясі (—20 °C) — безкінечно,  в копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше,   при 50 °С вірус гине впродовж години.

Для того, щоб вберегти свиней від  африканської чуми свиней,

Уманське районне управління ГУ ДПСС в Черкаській області рекомендує:

– щодня оглядати тварин;

– не купувати корми і кормові добавки невідомого походження в

не встановлених торгових місцях;

– не згодовувати тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;

– не купувати живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;

– проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;

– не допускати відвідування виробничих приміщень сторонніми особами;

– утримувати свиней в закритих приміщеннях;

– не проводити подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної служби ветеринарної медицини;

– після відвідин лісу дезінфікувати одяг та взуття, мити руки з милом, а краще — прийняти душ;

– при  полюванні на диких кабанів ні в якому разі не згодовувати їхні рештки домашнім свиням;

– при підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до лікаря ветеринарної медицини.

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

Якщо у Вас виникли будь – які питання стосовно утримання свиней та африканської чуми свиней, до ваших послуг Гаряча телефонна лінія 

(04744-3-23-90) Тут Ви зможете отримати відповіді на усі Ваші запити.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт