Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

Дата: 18.10.2023 08:00
Кількість переглядів: 33

Фото без описуФото без опису

18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, та психологічні причини.

Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Що таке торгівля людьми

       Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, протизаконна торгівля людиною в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці,  це сучасна форма рабства. Тому необхідно об’єднати зусилля для протидії цьому явищу.

Проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас чоловіки, що залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми, застерігає Міжнародна організація з міграції (МОМ).

За даними Міжнародної організації праці (МОП) у світі близько 40 млн людей перебувають у рабстві, з них 71% – це жінки, а одна з чотирьох жертв – діти.

Крім того, зараз у світі використовується праця приблизно 152 мільйонів дітей віком від п’яти до сімнадцяти років.

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет – перераховувати можна довго, але це нічого не змінить, тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби з нею. Особливо якщо враховувати сучасні процеси глобалізації, інформатизації тощо.

Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Запобігти рабству можна .

Готуючись їхати за кордон, дотримуйтесь порад із безпечної міграції!

Вирушаючи за кордон, з метою запобігання торгівлі людьми та сучасному рабству в рамках Представництва МОМ в Україні функціонує Програма протидії торгівлі людьми, на сайті якої можна дізнатись більше про правила безпечної міграції, яких потрібно дотримуватись,

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Постраждалі від торгівлі людьми можуть розраховувати на безкоштовну психологічну, медичну, юридичну допомогу відповідно до потреб та обставин, в яких перебуває особа, звернувшись до благодійної організації «100 % життя Черкаси» та за номером телефону (093) 081 43 12.

Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3-х до 15-ти років.

Національна “гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів

527 (безкоштовно з мобільних телефонів)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора