Як зареєструвати народження дитини, якщо батько хоче визнати своє батьківство, але з матір’ю дитини вони не перебувають у шлюбі

Дата: 06.04.2023 14:48
Кількість переглядів: 97

Як зареєструвати народження дитини, якщо батько хоче визнати своє батьківство, але з матір’ю дитини вони не перебувають у шлюбі

Визнання батьківства – це волевиявлення особи, яка вважає себе батьком дитини. Однак одного волевиявлення особи щодо визнання себе батьком певної дитини не достатньо. Для настання правових наслідків необхідно також ще й волевиявлення матері дитини, яке полягає у вираженні згоди на те, щоб чоловік був записаний батьком дитини. Саме тому передбачається подача до органів ДРАЦС спільної заяви матері дитини та чоловіка, який вважає себе батьком цієї дитини.

Спільна заява жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, про реєстрацію їх матір’ю та батьком дитини відповідно ст. 126 Сімейного кодексу України свідчить про добровільність їх рішення. Й тому реєстрація народження дитини проводиться в органах державної реєстрації актів цивільного стану без будь-яких попередніх процедур, зокрема судового розгляду. 

Така заява може бути подана вказаними особами до органу державної реєстрації актів цивільного стану як до, так і після народження дитини. У такому випадку до зазначеної заяви додається довідка закладу охорони здоров’я про вагітність жінки. 

Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови нотаріального засвідчення справжності підпису заявника на цій заяві. Повноваження представника мають ґрунтуватись на нотаріально посвідченій довіреності.

Право на визнання себе батьком дитини не обмежується віковим критерієм. Однак, якщо заява про визнання себе батьком дитини подана неповнолітнім, орган державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє батьків (чи одного з них), опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини.   У разі якщо повідомити батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього неможливо, орган державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє про це орган опіки та піклування.

Слід розрізняти поняття  визнання батьківства та усиновлення дитини.

Визнання батьківства є констатацією факту біологічного батьківства особи, яка подала заяву до органів ДРАЦС, а для встановлення батьківських правовідносин між дитиною та особою, яка не є її біологічним батьком, але бажає визнати себе батьком цієї дитини, існує інститут усиновлення. 

За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 Сімейного кодексу України ,батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду

Визначення батьківства за рішенням суду відповідно до ст. 128 Сімейного кодексу України проводиться за наявності спору щодо особи, яка є батьком дитини. Ситуації, в яких батьківство встановлюються в судовому порядку, мають місце, коли чоловік не визнає себе батьком дитини й, навпаки, коли чоловік вважає себе батьком дитини, а цей факт оспорюється.

Підставою для визнання батьківства можуть слугувати будь – які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України 

Позов про визнання батьківства може бути поданий матір”ю, опікуном, піклувальником дитини або особою, яка утримує та виховує дитину. Дитина, яка досягла повноліття, має право самостійно подати позов про визнання батьківства.

Як вже зазначалося, позов про визнання батьківства може подати також і чоловік, який вважає себе батьком дитини, якщо його батьківство не визнається (оспорюється) матір”ю дитини або іншими особами. Визнання батьківства в судовому порядку можливе також лише за умови, що запис про батька у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135Сімейного кодексу України.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора