СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

Дата: 05.04.2023 15:21
Кількість переглядів: 215

Фото без опису

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ.

 

Проблема дитячого сирітства є дуже актуальною та болючою для нашого суспільства, адже в будь якому випадку, діти, які втратили своїх батьківв, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов'язки, потребують саме родинного тепла та виховання.

Цьому питанню держава приділяє велику увагу і пріоритети надаються саме вихованню таких дітей у родинному оточенні, тобто такі діти можуть бути влаштовані під опіку/піклування, у прийомні сім'ї(ПС), дитячі будинки сімейного типу(ДБСТ), а також - бути усиновленими.

Прийомна сім’я (ПС) – одна з пріоритетних форм влаштування дітей, які обділені родинним теплом. Це – сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату, за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов, взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб.

До ДБСТ в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних відносинах.

Прийомні діти, вихованці ДБСТ. Пільги та державні гарантії:

Прийомні діти та вихованці перебувають у ПС/ДБСТ до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

Фінансування ПС і ДБСТ здійснюється за рахунок видатків державного бюджету.

За прийомними дітьми, дітьми-вихованцями зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вихованці мають право підтримувати  особисті контакти з батьками та іншими родичами, якщо це не суперечить їх інтересам і не заборонено рішенням суду. Форму такого спілкування визначають органи опіки та піклування за погодженням з батьками- вихователями та за участю фахівця соціальної роботи, який здійснює соціальне супроводження сім'ї.

Прийомні батьки, батьки-вихователі є законними представниками прийомних дітей, вони несуть персональну відповідальність за життя, здоров'я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей .

Прийомні батьки та батьки-вихователі в обов’язковому порядку проходять курс відповідного навчання з метою підвищення батьківського потенціалу.

Прийомним батькам та батькам- вихователям виплачується грошове забезпечення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора