10 грудня – Міжнародний день прав людини

Дата: 09.12.2022 14:33
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

10 грудня – Міжнародний день  прав людини.

10 грудня у світі відзначають Міжнародний день прав людини, який було засновано 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

У сучасному світі права людини стали кваліфікуватися за цілою низкою напрямів. Це особисті права, які передбачають недоторканність особи її  житла, власності. Соціальні права, які передбачають права на свободу праці, її сприятливі умови, вільний вибір роботи захист від безробіття спаведливу винагороду відпочинок та дозвілля розумне обмеження робочого дня та оплачувану періодичну відпустку. Право на охорону сім’ї та дитинства, захисту батьківських прав, здоров’я і соціальної справедливості. На ряду з цим існують і політичні права, які мають на увазі і свободу совісті, і рівність усіх перед законом, свободу друку і свободу слова, свободу зібрань та право на протест. Є також і економічні права, які мають на увазі свободу розвитку і функціонування промисловості і торгівлі, свободу пересування та розпорядження власністю на свій розсуд. Культурні права включають в себе свободу мистецтв і наук, свободу викладання і право на освіту, а також право на використання в усіх цих процесах своєї рідної мови.

Сьогодні, Україна стикнулась із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. Окупація російською федерацією території України, порушує права людини цією державою на території України. Це свідчить про неспроможність світової спільноти забезпечити на належному рівні захист прав людини і основоположних свобод. Тому. як ніколи суспільство має згуртуватись для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення  сприятливих та безпечних умов життя в усьому світі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора