ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ДИТЯЧОЇ ЗЛОЧИННОСТІ, ЗАХИСТУ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ДІТЕЙ

Дата: 27.09.2022 16:11
Кількість переглядів: 174

Фото без опису

У підлітків завжди виникає бажання стати незалежним, спробувати щось нове, побувати в іншій, цікавій ситуації. Це природньо і навіть корисно для дітей – все це частина дорослішання. Але вони можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою своїх батьків. Тиск однолітків, нудьга, нестримна енергія, а можливо, й інші фактори, що впливають на поведінку, наприклад, вживання пива, можуть привести до невиправданого ризику – і навіть коштувати життя. Виявивши непослух один раз, дуже легко потім здійснити більш серйозний вчинок.

 

Людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні життєві обставини. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочинні якої відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потуратиїм у всьому. Навпаки, слід перевиховувати.

Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар´єру» ще у підлітковому віці.

Соціально - побутове оточення, важке матеріальне становище більшостісімей, діти, які проживають у складних життєвих обставинах, неконтрольованість з боку дорослих – усе це сприяє здійсненню правопорушень та злочинів, до активізації кримінальної ситуації.

Найпоширенішими злочинами серед учнівської молоді є крадіжки та хуліганство. Бажання самоствердитися штовхає декотрих неповнолітніх до конфліктних ситуацій, скоєння зовні безпричинних, а іноді незрозумілих злочинних проявів: побиття людей, з якими не порозумілися, побиття випадкових. Діти підліткового віку, які перебувають не в полі зору навчальних закладів, нерідко скоюють крадіжки самі, або їх залучають до цих справ дорослі.

Таким чином, знання неповнолітніми певних законів, норм поведінки, своїх обов´язків перед суспільством, усвідомлення ними шкоди, відповідальності й вироблення у них правової свідомості – зобов´язує добре поводитись, дотримуватись правил поведінки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора