Надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану

Дата: 30.08.2022 15:19
Кількість переглядів: 685

Фото без опису

Міністерство охорони здоров’я України наказом  від 17.03.2022 «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану» врегулювало питання надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану. Це стосується тих осіб, які переїхали чи вимушено змінили місце проживання. 

Який порядок надання медичних послуг?

Внутрішньо переміщена особа, яка проживає на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, має право звернутися до закладу охорони здоров'я на власний вибір із заявою на ім'я головного лікаря такого закладу з проханням поставити на облік за місцем фактичного проживання . Документом, що підтверджує місце проживання внутрішньо переміщеної особи, є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (посилання).

Увага: Під час дії воєнного стану внутрішньо переміщені особи можуть отримувати медичну допомогу без укладення декларації.

Які медичні послуги доступні?

Звернення до лікаря первинної медичної ланки гарантує пацієнту:

  •   динамічне спостереження за станом здоров’я, діагностику та лікування захворювання;
  •   базові тести й аналізи;
  •   направлення до лікарів вторинної ( спеціалізованої) медичної допомоги   чи на обстеження;
  • паліативну допомогу, яка забезпечує максимально можливу якість життя пацієнтів з невиліковними хворобами та членів їхніх родин;
  •   рецепти на «Доступні ліки», а також інсулін, якщо це повторний рецепт;
  •   щеплення відповідно до календаря вакцинації.

Чи можна розраховувати на безкоштовні та доступні ліки?

Для ВПО в аптеках продовжує працювати програма «Доступні ліки». Всі препарати за рецептом для людей, які потребують постійного лікування, можна отримати в будь-якій аптеці безкоштовно.

Однак безоплатно і на пільгових умовах лікарські засоби відпускаються  лише визначеним групам населення та за категоріями захворювань,  які передбачені  у  Постанові КМУ від 17 серпня 1998р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань»

Чи несе відповідальність лікар, який відмовився надати медичну допомогу?

Медичний працівник, який не надав без поважної причини допомогу, і який зобов'язаний, згідно з установленими правилами, надати таку допомогу, якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого, підлягає кримінальній відповідальності (стаття 139 Кримінального кодексу України).

Якщо лікар відмовляється надавати допомогу внутрішньо переміщеній особі, можна звернутися на гарячу лінію МОЗ 0800 60 20 19 або до НСЗУ за номером 16-77.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора