Звіт старости Гереженівського старостинського округу за 2021 р.

Дата: 08.02.2022 15:20
Кількість переглядів: 325

Звіт старости Гереженівського старостинського округу за 2021 р.

 

Шановні учасники  зібрання!

 

     Відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положення про старосту та інших нормативно-правових актів я, Тетяна Богачук - староста Гереженівського старостинського округу Дмитрушківськохї сільської ради, звітую про свою роботу за 2021 рік.

     У своїй роботі староста керується законодавчими актами України та виконує доручення Дмитрушківської сільської ради та її виконавчого комітету, сільського голови, здійснює надання інформації та виконує інші обов’язки, визначені законодавством України в межах своїх повноважень.

    Звіт перед  жителями громади  - це відповідальність та неабияке відчуття тісної співпраці з жителями.

    За підрахунками станом на 01.01.2022 року по с.Гереженівка загальна кількість населення становить – 730 чол. Протягом 2021 року: померло 15 односельчан,  4 хз них проживали на території села без реєстрації; народилося та зареєстровано  4 дітей. За віковою структурою: дітей шкільного та дошкільного віку- 150 чол., молоді (віком з 18 до 35 років) - 117 чол., населення середнього віку – 329 чол., пенсійного віку – 134 чол., багатодітних сімей – 10, шестеро дітей-інвалідів, діти, які знаходяться під опікою – 3, одиноких матерів – 19 , учасники бойових дій АТО – 7 чол. (з них проживають без реєстрації – 2), дітей війни – 44, інвалідів війни – 1, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС – 2 чол.

   Згідно погосподарського обліку по с.Гереженівка налічується 438 об’єктів погосподарського обліку. В домогосподарствах села утримується: 37 голів ВРХ з них корів  – 18, свиней – 261, кози – 25, вівці –8, 85  бджолосімей.   

    На території села Гереженівка є такі комунальні заклади – це Гереженівська філія Дмитрушківського ліцею, де навчаються всього 110 учнів, з них 16 – дошкільний підрозділ; Гереженівський старостат; сільська бібліотека та Гереженівський ФП.

    В Гереженівці також функціонує відділення поштового зв’язку, 1 магазин, 1 кафе-магазин, пекарня (на даний час на стадії реконструкції після пожежі), 2 сільськогосподарські підприємства - ДП «Умань-Агро» та ТОВ «Уманьхімагро», корпорація «Співдружність».

     Транспортне сполучення з районним центром м.Умань здійснюється автобусом «Умань – Гродзево» 7 рейсів, через село курсують інші автобуси приміського сполучення та транзитні міжміські рейси.

    Санітарна очистка території села здійснюється контейнерним способом, надає послуги ТОВ «Екоклінер». Вивіз сміття здійснюється за рахунок бюджету сільської ради.

    Сільський водогін обслуговує сільське комунальне підприємство «Дмитрушки», в Гереженівці працює 1 слюсар на постійній основі. Працівники комунального підприємства беруть участь у роботах з благоустрою. Трактором підприємства проводиться розчистка та посипання сільських доріг в зимовий період.

   

 

      Щодо роботи старостату.

       За звітний період, інтереси жителів села в територіальній громаді представляли 2 депутати сільської ради, обрані від с. Гереженівка та староста. Уповноважені особи брали участь у сесіях сільської ради та засіданнях виконавчого комітету Дмитрушківської сільської  ради. Відвідуваність депутатами сесій знаходилась на високому рівні.

  На виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в частині забезпечення прозорості та відкритості діяльності  суб’єктів владних повноважень  оновлюється інформація на офіційному  веб-сайті  Дмитрушківської  сільської ради та у групі на фейсбук. Крім того, на стендах оголошень сільської ради постійно обновлюється інформація про прийняті рішення виконкому та сесії сільської ради; про основні події та заходи, що були проведені на території села та громади про рішення та розпорядження сільської ради, які мають важливе значення та інш.; оголошення, які мають суттєве значення в житті громади нашого села. 

   В старостаті приймаютьтся заяви до сільської ради.

        Згідно наданих повноважень староста представляє інтереси жителів села у виконавчих органах Дмитрушківської сільської ради, шляхом участі у засіданнях виконавчого комітету та сесій Дмитрушківської сільської ради; сприяє підготовці документів, що подаються до сільської ради та ЦНАПу; проводить особистий прийом громадян; проводить спільну роботу зі Службою у справах дітей сільської ради; бере участь в організації благоустрою на території села; здійснює листування з органами вищого рівня; веде військовий облік на території села та проводить оповіщення військовозобов’язаних; видає довідки різного характеру; здійснює нотаріальні дії; веде погосподарський облік; здійснює реєстрацію місця проживання на території населеного пункту; проводить видачу архівних довідок колгоспу.   

   За звітний період Гереженівським старостатом видано 486 довідки соціально-правового характеру,  довідок колгоспного архіву 58, старостою на особистому прийомі прийнято  – 20 громадян, відповіді на запити від різних інстанцій та вихідна кореспонденція 78.

  Протягом 2021 року  вчинено 43 нотаріальні дії;  в тому числі зареєстровано 24  довіреностей, посвідчено 7 заповітів, видавалися дублікати заповітів та посвідчувались підписи на заявах до нотаріальних органів. Впродовж 2021 року працівниками старостату надано допомогу в оформленні субсидій та соціальних допомог 130 заявникам.

       За 2021 рік старостою було зареєстровано місце проживання – 39 особам (з них зареєстровано місце проживання дитини до 14 років - 33), 3 з одночасним зняттям з попереднього місця проживання. На початку 2021 року старостату надано повноваження з ведення реєстру територіальної громади, старостою вносяться відомості до реєстру, так за звітний період поновлено відомості про 81 особу.

 Перепрописка в зв’язку зі зміною назви вулиці проводиться безкоштовно.

 Фінансування робіт та заходів на території села Гереженівка здійснюється за рахунок сільського бюджету. Джерелами наповнення бюджету Дмитрушківської сільської ради є податкові надходження. Бюджетоутворюючими підприємствами які провадять свою діяльність в с.Гереженівка у 2021 році стали: ДП «Умань-Агро» - 5 869 900,00грн.; Корпорація «Співдружність» ТОВ «Уманьхімагро» - 207 100 грн.

Згідно чинного законодавства заклади освіти, що перебувають на території сільської ради утримуються за рахунок засновника. З бюджету Дмитрушківської сільської ради у 2021 році профінансовано Гереженівську філію Дмитрушківського ліцею на суму 5191140 грн. (в т.ч. оплата праці педагогів, за рухок ДБ). За два останні роки проведено заміну віконних блоків в Гереженівській школі: у 2020 році на 2 поверх на суму 728 492грн., у 2021 році 1 поверх на суму 564 855грн., загальна вартість робіт 1 293 347грн.

На виконання Програми соціально-економічного розвитку  в селі проведено капітальний ремонт ремонт двох ділянок дороги по вул.Молодіжна в с.Гереженівка  - ділянка №1 1 161 550грн., ділянка №2 1 290 049грн.  На 2022 рік заплановано провести капітальний ремонт дороги на вул.Вишнева (проектно-кошторисна документація в наявності) та вул. Шкільна.

     Проведено капітальний ремонт водопровідної мережі по вул.Молодіжна, земельні та монтажні роботи проводилися за рахунок сільської ради, 750 метрів ПВХ труби та комплектуючі для монтажу закупило ДП «Умань-Агро».

     У весняно-літній період, за договорами цивільно-правового характеру працювало 2 людини, які впорядковували місця загального користування на території села та територію біля бюджетних установ. На утримання даних працівників витрачено 128969 грн. Для обслуговування мотокоси та бензопили, закуповувались паливо-мастильні матеріали (бензин  та масло) та витратні матеріали (леска, ножі та ін..).

В рамках проведення робіт з благоустрою села в 2021 році: зібрано та вивезено сміття вздовж автошляху Піківець-Гереженівка та вздовж автошляху Умань-Черкаси, в межах населеного пункту; загреблено та прибрано парк біля СБК та парк 50 річчя Перемоги, підбілено дерева та бордюри біля бюджетних установ; пофарбовано паркан на сільському кладовищі (фарба надана ДП «Умань-Агро»); облицьовано плиткою підмурок стели для прощання з померлими на сільському кладовищі, встановлено металеве накриття для захисту від опадів силами та коштом жителя села Герасименка В.С.; наведено належний санітарний стан на території сільського кладовища; облицьовано керамічною плиткою перила сходів адмінбудинку; пофарбовано споруди дитячого майданчику; всипано та сплановано частину дороги без твердого покриття по вул.Яблунева та вул.Першотравнева. За ініціативи жителів села перенесено автобусну зупинку по вул. Садова на безпечну відстань від автошляху Умань-Черкаси. Проводилося викошування трави на території села та на сільському кладовищі. Загалом на придбання предметів та матеріалів для проведення заходів з благоустрою у 2021 році витрачено 19619 грн. 

      На оплату послуг з вивезення ТПВ ум 2021 році витрачено 133980грн. коштів сільського бюджету.

      Завезено 15 тон посипкового матеріалу за кошти сільського бюджету.                    

      Регулярно проводилася заміна ламп вуличного освітлення. Наш односелець Дарійчук О.З., за власний рахунок, встановив 2 додаткові LED-лампи вуличного освітлення. Сума оплати вуличного освітленняу у с.Гереженівка в 2021році становить 51107грн.

Від територіального центру в  селі працює соціальний працівник Михайловина Юлія василівна у якої на обслуговуванні перебувають одинокі непрацездатні жителі села та інваліди,  які потребують соціального обслуговування та надання різних видів соціальних послуг – 9 чол. З них 6 інвалідів. У всіх газове опалення і всім оформлено субсидії. Сільським бюджетом у 2021році повністю профінансовано утримання працівника на суму 125377 грн. В с.Гереженівка є люди за якими, згідно висновків ЛКК, потрібен постійний догляд, ця соціальна послуга профінансована в сумі 30472грн. На здійснення пільгового перевезення сільською радою перераховано 25554 грн.

На території села працює фельдшерський пункт – зав ФП Бондаренко Алла Миколаївна та молодша медсестра Остапчук Валентина Сергіївна. Медична допомога надається всім незалежно від місця реєстрації. Фельдшерський пункт підключено до всіх необхідних мереж та комунікацій. Фінансування шляхо спів фінансування: за рахунок сільського бюджету та КНП «ЦПМСД». У 2021 році з бюджету Дмитрушківської СТГ було надано 221891грн.. на утримання ФП.

На території села функціонує сільська бібліотека. Бібліотека знаходиться в приміщенні адмінбудинку, де проведено косметичний ремонт, встановлено електроопалення, підключено до мережі інтернет, є комп’ютерна та оргтехніка, періодично завозяться нові книги, працюють гуртки. На утримання установи витрачено 110588грн. бюджетних коштів. Будинок культури в аварійному стані потребує капітального ремонту.

Всього у 2021 році на утримання установ, проведення робіт та заходів, соціальний захист, оплату праці, оплату послуг в с.Гереженівка з бюджету Дмитрушківської сільської ради витрачено 8460804 грн.

      Лише завдяки платникам податків, за підтримки сільської громади, спільній праці з сільським головою та депутатами вирішуються проблемні питання, які виникають на території старостату.   

Окрема подяка керівництву ДП «Умань-Агро», яке постійно надає допомогу та активно співпрацює із Гереженівським старостатом. Так впродовж звітного року підприємство надавало техніку для вивезення сміття з кладовища, для риття траншеї водогону, закуповувалися різні господарчі матеріали та ін., брало участь у забезпеченні водопостачанням село, розгортанні доріг в зимовий період (за потреби). 

На особливому контролі земельні питання. Усі землі в адмінмежах села Геореженівка передані в оренду і використовуються за призначенням. За здані в оренду ДП «Умань – Агро» паї орендна плата становить 15,14% від грошової оцінки землі. Середній  розмір паю в с.Гереженівка становить 2,74 га, нарахована орендна плата за 2021 рік становить 15931,68 грн, з яких сплачено податки в сумі 3106,68 тому жителі села отримали 12825 грн.

Всього ДП «Умань – Агро» орендує 1279 га (485 паїв) землі та :

Одноосібників  - 19, які обробляють 57,7574 га.

      При підтримці та ініціативі жителів села, впевнена, що ми досягнемо більшого. Дякую всім, хто працював в 2021 році на розвиток нашого села і, звичайно, сподіваюсь, що в цьому році всі ми разом зробимо ще більше роботи задля розвитку нашого населеного пункту. До робіт в селі були залучені люди, які відзивалися коли потрібна була допомога. Дякую всім за добру справу.

     Я прошу всіх жителів бути не байдужими до рідного села, не створювати стихійні смітники, допомагати в прибиранні сільського кладовища, брати активну участь в масових заходах які проводяться на території села, адже благоустрій і порядок в селі це робота не лише працівників старостату а й всіх його мешканців. Впевнена, що крок за кроком, завдяки тісній співпраці усіх гілок влади, ми створимо такі умови, щоб наші жителі пишалися своїм селом.  Бажаю  миру та спокою кожній родині і щоб любов до рідної землі завжди жила в серцях справжніх і щирих українців.

Дякую за увагу.

               Староста                                                           Тетяна БОГАЧУК

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора