Верховна Рада на рівні Закону України прирівняла цифрові образи ID-картки та паспорт громадянина України для виїзду за кордон до їх фізичних аналогів

Дата: 25.01.2022 11:21
Кількість переглядів: 232

Верховна Рада на рівні Закону України прирівняла цифрові образи ID-картки та паспорт громадянина України для виїзду за кордон до

їх фізичних аналогів

 

 

Уманський відділ Управління Державної міграційної служби України в Черкаській області повідомляє, що 30 березня 2021 року Верховна Рада України схвалила у другому читанні та в цілому проект Закону № 4335 «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Наразі цифрові образи ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (е-паспорти) офіційно є аналогами пластикових та паперових документів, та мають однакову з ними юридичну силу. Таку можливість забезпечено в межах реалізації експериментального проекту, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2020 року № 278 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо застосування паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді та паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді».

Прийнятим законопроектом передбачено закріпити на рівні Закону України визначення таких понять як «е-паспорт» та «е-паспорт для виїзду за кордон», а також можливість їх використання громадянами України після 2021 року - шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Закон набув чинності з 23 серпня 2021 року.

Нагадаємо, що цифрові паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Їх основні переваги – захищеність від підробок, простота отримання та зручність використання.

За даними Міністерства цифрової трансформації України,
е-паспортами через мобільний додаток Порталу Дія користуються близько 5 млн. громадян України. Зокрема, для посвідчення своєї особи цифрові
ID-картку та паспорт громадянина України для виїзду за кордон можна використовувати:

  • під час подорожей залізничним або повітряним транспортом у межах країни;
  • під час медичного обслуговування, банківських операцій;
  • під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг, а також на пошті;
  • для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів;
  • під час придбання товарів у магазині;
  • при вході до адміністративних будівель.

За допомогою е-паспорта у застосунку «ДІЯ» у підрозділах Міграційної служби громадяни мають змогу подати заяву на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Працівник Міграційної служби під час формування заяви-анкети на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон проставить відмітку про пред’явлення суб’єктом звернення е-паспорта.

А от власникам паспортів громадян України у формі книжечки для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, як і раніше, необхідно пред’явити оригінал документа, адже у застосунку «ДІЯ» відображаються лише біометричні паспорти.

Цифрові паспорти формуються за згодою користувача додатку Дія автоматично, за наявності в ЄДДР усіх обов’язкових паспортних даних громадянина: прізвище, ім’я, по батькові, стать, дата та місце народження, відцифрований підпис та образ обличчя особи, унікальний номер запису в Реєстрі, дата видачі та закінчення строку дії паспорта, номер паспорта, орган, який видав паспорт, податковий номер.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора