Церква Святої Трійці у с. Пугачівка

Дата: 30.08.2021 16:37
Кількість переглядів: 909

Церква Святої Трійці у с. Пугачівка Уманського району Черкаської області збудована у 1761 р. Село Пугачівка (до 1946 р. називалося Ксьондзівка) розташоване на відстані 15км від Умані, щоб знайти церкву – необхідно проїхати центральною вулицею села до розвилки, храм знаходиться зліва, його вже видно з перехрестя.

Ця дерев'яна церква – триверха і тризрубна, є унікальною для Черкащини, оскільки на її території збереглося лише два таких храми – у Пугачівці та у Кіровому Корсунь-Шевченківського району, однак храм у Кіровому дещо втратив свою автентичність через різноманітні перебудови.

Церква Святої Трійці захоплює бездоганним пропорційним співвідношенням об'ємів. За своїм типом, пропорціями і конструктивним вирішенням храм належить до яскравих зразків українського монументального дерев'яного будівництва. Ця сакральна дерев'яна споруда збудована з тесаних дубових брусів, стіни первісних зрубів помітно нахилені до середини. Із західної сторони до храму прилягала двох'ярусна дзвіниця з шатровим верхом, який був увінчаний цибулястою маківкою.

За документами 1913 р. можна стверджувати, що дзвіницю добудували наприкінці XІX ст., в цей час також спорудили ризниці, бабинець, а на початку XX ст. добудували бокові рамена, дзвіницю з'єднали з храмом, який перетворився на хрестовий у плані.

Наприкінці 80-тих років XX ст. майстри Київської реставраційної майстерні реставрували церкву за проектом, який розробив інститут "Укрзахідпроектреставрація". Архітектори І. Могитич, Г.Крук, Б.Кіндзельський виконали проект реставрації церкви з метою відновлення автентичності храму, для цього вирішили дзвіницю перенести у північно-західний кут церковного подвір'я, відкрити зруби стін, відтворити піддашшя, спорудити ґанок при південній стіні вівтаря, а також добудувати ґанок при західній стіні бабинця, який планувалося скоротити.

Згідно з цим проектом дзвіницю, приділи та ризницю розібрали, проте реставрацію завершити так і не вдалося, оскільки виник конфлікт з місцевими мешканцями з приводу синодальної дзвіниці над бабинцем. Як наслідок – церква взагалі залишилася без дзвіниці. Через те, що реставрацію було зупинено, залишили довгий бабинець, що псує загальний вигляд церкви, не замінили покрівлю, яка так і залишилася оббитою жерстю, а навколо церкви не відновили піддашшя. Не дивлячись на це, сакральна споруда дивує своєю особливістю і бездоганністю народного зодчества.

Тепер церква Святої Трійці, яка збудована у стилі народної архітектури, захоплює своєю оригінальністю, є діючим храмом і належить до пам'яток архітектури України.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора