Задля забезпечення державної соціальної підтримки населенню та ефективного і раціонального використання бюджетних коштів, з 1 травня цього року посилюється адресність надання житлових субсидій.

Дата: 09.06.2021 11:55
Кількість переглядів: 364

Фото без опису

Задля забезпечення державної соціальної підтримки населенню та ефективного і раціонального використання бюджетних коштів, з 1 травня цього року посилюється адресність надання житлових субсидій.

Так, 14 квітня 2021 року Урядом прийнято постанову, якою змінено порядок призначення житлових субсидій (постанова від 14.04.2021 №420 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»).

Як отримати субсидію із 1 травня:

Призначати житлові субсидії з 1 травня органи соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення будуть після надання нових заяв від громадян.

Зазначимо, що субсидія буде призначатися виключно у готівковій формі (тобто, громадянин субсидію буде отримувати «живими» грошима).

Крім заяви, потрібно подати декларацію про доходи та витрати, договір найму (оренди) житла (за наявності), копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП (за наявності).

У декларації тепер потрібно вказувати:

  • площу житла;
  • відомості про осіб, які мешкають у квартирі або будинку;
  • дохід кожного з мешканців;
  • наявність автомобілів, з дати випуску яких минуло менше 5 років;
  • витрати за останній рік, що перевищують 50 тис. грн;
  • інформацію про купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, банківських металів (на суму понад 50 тис. грн);
  • відомості про наявність коштів на депозитних рахунках в розмірі понад 25-кратного розміру прожиткового мінімуму.

Хто не зможе отримати субсидію за новими правилами ?

З урахуванням нових правил, з 1 травня 2021 року субсидія не призначається, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із складу домогосподарства має у власності:

- транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації та з року випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа); Виключення – транспортні засоби, одержані безоплатно або на пільгових умовах;

- більше ніж один транспортний засіб, що підлягає реєстрації і з року випуску минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа);

- більше ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок), крім житла, яке розташоване на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, або житла, непридатного для проживання, що підтверджено відповідним актом.

Також житлова субсидія не призначатиметься, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має такі активи або витрати:

  1. Площа квартири становить понад 130 кв.м, площа будинку – понад 230 кв.м. За винятком дитячих будинків сімейного типу, багатодітних родин, прийомних сімей, житлових приміщень для осіб з інвалідністю, що пересуваються на візках тощо.
  2. Протягом року перед зверненням за призначенням субсидії придбано земельну ділянку, квартиру (будинок), інше нерухоме майно, транспортний засіб (механізм), цінні папери та інші фінансові інструменти, віртуальні активи, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму, яка на дату операції перевищувала 50 тис. грн.

Раніше була норма стосовно покупки певних дороговартісних речей на суму понад 50 тисяч грн, то наразі маємо уточнення - що саме мається на увазі аби уникнути непорозумінь, які мали місце в попередні періоди.

  1. На дату призначення житлової субсидії на депозитному банківському рахунку (рахунках) наявні кошти, загальна сума яких перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року, коли призначається житлова субсидія. Оскільки прожитковий мінімум для працездатних з 1 січня 2021-го встановлено на рівні 2270 гривень, то йдеться про (2270 × 25) 56 750 гривень.
  2. Протягом року перед зверненням по субсидію здійснено операції з купівлі іноземної валюти (готівкової чи безготівкової), а також банківських металів на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.
  3. Також житлова субсидія не призначається, якщо хтось із повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного. Й таким чином, за інформацією Державної податкової служби та Пенсійного фонду, не мав жодних доходів, що враховуються при призначенні субсидій. Або ж мав середньомісячний сукупний дохід, що не перевищував розміру мінімальної заробітної плати.

Також субсидію не призначать, якщо за таку особу не сплачено бодай мінімальну суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

  1. Ще одне обмеження пов’язане з перебуванням претендентів на субсидію за кордоном сукупно понад 60 днів. При цьому до 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами.

7.Субсидію не призначать, якщо родина не повернула надмірно перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди.

8.Субсидію не призначать, якщо домогосподарство має заборгованість, яка перевищує 340 грн за всі житлово-комунальні послуги.

У разі наявності заборгованості передбачена можливість до 1 липня 2021 року погасити борги або укласти договір реструктуризації і отримати субсидію з початку неопалювального сезону. В інших випадках - з місяця, що настає за місяцем сплати заборгованості.

Як виняток, житлова субсидія буде призначатися непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, на понаднормову площу житла (збільшення соціальної норми на 30 %), про що необхідно зазначити в заяві.

Як здійснюється перевірка достовірності поданих громадянами даних

Кожного разу перед тим, як призначити субсидію, здійснюється процедура перевірки поданих громадянами даних щодо виявлених невідповідностей при заповненні заяви та декларації, так звана верифікація.

Верифікація проводиться щомісячно Міністерством фінансів України.

У разі якщо за результати верифікації особою подано неправдиві відомості, то рішення стосовно призначеної субсидії приводиться у відповідність до вимог законодавства, тобто переглядається. Це, в свою чергу, тягне за собою перерахунок надміру виплачених коштів домогосподарству та їх повернення до державного бюджету.

Тому тут важливо нагадати субсидіантам про персональну відповідальність.

Громадянин несе відповідальність за подані відомості в заяві та декларації, а також в інших документах, що вплинуло на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

Звертаємо увагу, що отримувачі субсидії зобов’язані протягом 30 днів повідомляти про зміни у складі зареєстрованих осіб, зміну сімейного стану, купівлю на суму, що перевищує 50 тисяч гривень тощо.

Які ще зміни чекають субсидіантів

Скасовано функціонування комісій, утворених районними державними адміністраціями та виконавчими комітетами міських рад як окремого суб’єкта владних повноважень, що виносить рішення щодо призначення в окремих випадках житлових субсидій.

Якщо говорити про роботу районних комісій, то в результаті проведеної адміністративно-територіальної реформи, коли з 27 районів у на залишилося 6, доступ до окремих організацій зріс від 10 до 100 км. Відповідно як така комісія може об’єктивно прийняти рішення за 100 км.

З іншого боку, ми проаналізували - які саме рішення приймають комісії. В основному це два аспекти.

Перший – це надання субсидії на понаднормову площу.Тобто, ми говоримо про те, що сім’я проживає у приміщенні, площа якого більша за соціально встановлений норматив. В такому випадку це майже половина комісійних справ. Якщо ми приймаємо ці рішення автоматично, то навіщо нам в принципі комісія. Відтепер ці рішення будуть приймати безпосередньо органи соціального захисту населення без потреби розгляду на комісії.

Інший аспект - це коли у батьків зареєстровані, але не проживають діти або інші члени домогосподарства. Ми прекрасно розуміємо, що значна частина людей зареєстрована в одному місці, а фактично проживають або працюють в іншому. Якщо це і зараз підтверджується документально, але паралельно кожне таке рішення виноситься на комісійну справу, то ми можемо приймати такі рішення без розгляду їх на комісії.

Тому, ці аспекти ніяким чином не впливають на контингент одержувачів субсидій.

Відповідно функціонування комісій скасовано.

У якій формі надається громадянам житлова субсидія

Житлова субсидія надається громадянам у грошовій готівковій формі шляхом перерахування органами соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в уповноваженому банку, чи виплачується йому готівкою через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій і грошової допомоги за місцем фактичного проживання.

Громадяни, яким надається житлова субсидія, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитих житлово-комунальних послуг.

Відповідні дані, необхідні для проведення виплати житлової субсидії органами соціального захисту населення, одержувач субсидії зазначає у заяві.

Нагадаємо, що період виплат усіх видів державних соціальних допомог становить з 5 по 25 число щомісяця.

У разі, коли заявник не згоден з рішенням органу соціального захисту населення про відмову у призначенні житлової субсидії або визначений розмір субсидії, що прийнято на підставі інформації, отриманої під час обміну інформацією із суб’єктами надання інформації, державними реєстрами чи ресурсами, яку заявник вважає некоректною, заявник самостійно вживає заходів до уточнення такої інформації у відповідних першоджерелах.

 

Звертаємо увагу, що житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням у травні-вересні 2021 року, призначається починаючи з травня 2021 року.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора