Бездоглядність дітей - одна з найгостріших проблем сьогодення.

Дата: 27.01.2021 15:51
Кількість переглядів: 565

Бездоглядність дітей є однією з найгостріших проблем сьогодення, яка стосується не лише соціально незахищених верств чи так званих неблагополучних сімей. Неблагополучною можна назвати ту родину, в якій мають місце алкоголізм, наркоманія та інші аморальні прояви життя.  Але не завжди благополучною є та сім'я, в якій батько і мати працюють з ранку до вечора, не знаючи чим займається дитина у свій вільний час.

І у зразковій, на перший погляд, родині знайдеться кілька негативних моментів, що здатні зруйнувати стосунки подружжя чи батьків і дітей, завдати одному з них певну психологічну травму .

Статистика свідчить, що останніми роками на вулицю все частіше потрапляють діти із заможних, як ми звикли вважати, благополучних родин. Діти тікають з дому добровільно. Чим вабить їх вуличне середовище – невідомо. Одні кажуть, що йдуть з дому, щоб “подорослішати”, загартуватись, знайти роботу і не залежати від батьків. Інші - не знаходять вдома тієї підтримки і розуміння, на які, з їхнього погляду, можна натрапити лише серед таких втікачів, як вони. А дехто скаржиться на суперечки з батьками, які постійно вчать, як жити.

Варто зауважити, що “безпритульність” і “бездоглядність” дітей не завжди залежать від соціальних умов. Європейські розвинені країни теж мають аналогічні проблеми.

Згідно з Законом України “Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей”:  “Безпритульні діти  це діти,  які були вимушені залишити або самі залишили сім’ю чи дитячі заклади, де вони виховувались, і не мають певного місця проживання, а  “бездоглядні” діти це діти, що не забезпечені сприятливими умовами для фізичного, духовного та інтелектуального розвитку (матеріальне благополуччя сім’ї, належне виховання, догляд і дбайливе ставлення до дитини, здорова моральна атмосфера тощо). Відповідно дитяча бездоглядність – це послаблення чи брак нагляду за поведінкою, розвитком, самопочуттям дитини з боку батьків чи осіб, які їх замінюють.                                        

Бездоглядні та безпритульні діти в Україні – це переважно особи до 14 років. «Самостійно» діти йдуть з дому, починаючи з 6-7 років. Серед бездоглядних, а особливо серед безпритульних дітей частка хлопців вища, ніж частка дівчат.

Просимо Вас, у разі виявлення Вами безпритульних дітей, зателефонувати на лінію 102  та  до Служби у справах дітей Дмитрушківської сільської ради - 0674976990.                        

Чужих дітей не буває !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора