Як формується ціна на газ і чому вона змінюється щомісяця?

Дата: 29.10.2020 11:06
Кількість переглядів: 507

Фото без опису

Як формується ціна на газ і чому вона змінюється щомісяця?

З 1 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України скасував механізм гарантованого постачання газу побутовим споживачам за регульованими цінами. Тепер вартість блакитного палива для населення є ринковою, вона залежить від цін на європейських біржах і змінюється щомісяця.

 

Від чого залежать коливання ціни газу?

 Асоціація постачальників енергоресурсів визначає кілька основних чинників, які впливають на вартість блакитного палива.

  • Котирування на європейських газових хабах, адже в балансі газу лише частину складає ресурс вітчизняного видобутку, решта – імпортується. На розвинутих ринках Європи ціни змінюються щоденно.
  • Зміна курсів валют. Оскільки на ринку продається не лише український газ, а ще й газ з Європи, то його ціна буде залежати також від вартості гривні. Нагадаємо, що наразі Група Нафтогаз розпоряджається всім газом, що видобуває «Укргазвидобування» (70% всього українського видобутку), інші постачальники мають дуже обмежений доступ до українського ресурсу.
  • Попит та пропозиція ресурсу на ринку. З наближенням опалювального сезону ціни на природний газ і в Україні, і в Європі традиційно зростають.
  • Розмір запасів газу. Чим більші запаси влітку, тим більшою пропозиція буде взимку. Але важливо й те, за якою ціною цей ресурс закуповували.

Також в Асоціації зазначають, що з наближенням зими можна очікувати, що вартість блакитного палива в Україні зростатиме. Але вже з січня місяця прогнозується, що ціни на газ поступово почнуть знижуватися.

 Як формується ціна на газ?

Вартість закупівлі ресурсу — це найбільш значуща складова ціни газу і вона постійно змінюється — залежно від пори року і попиту на ринках. Постачальники можуть закупати газ у вітчизняних видобувних компаній, на біржі в Україні та на газових хабах Європи.

Проте 70% газу українського газу не доступні для придбання будь-яким постачальникам у країні. Ціна продажу газу на Українській енергетичній біржі з травня цього року стабільно на 20-30% перевищує ціну продажу газу споживачам. Натомість, ціни на газ на європейських хабах знаходяться у відкритому доступі. Але щоб цей газ опинився в Україні постачальник повинен додатково сплатити 340 грн на тисячі м³ за доставку цього газу до кордонів нашої держави.

Аби розуміти, якою ж буде ціна газу для споживача, до вартості закупівлі ресурсу ще потрібно додати:

– тариф на транспортування газу магістральними газопроводами;

– тариф на закачування газу у сховище/його зберігання/відбір газу зі сховища;

– торгову націнку постачальника. Це та складова ціни, яка спрямовується на підтримку роботи мережі відділень, кол-центру, онлайн сервісів, друк та доставку рахунків за газ.

Усі ці складові і формують вартість блакитного палива для кінцевого споживача.

Варто нагадати, що окремо споживачі оплачують послугу з розподілу газу — цифра в цій платіжці залежить виключно від тарифу облгазу, який встановив державний регулятор ринку (НКРЕКП), і жодним чином не пов’язана з ціною газу. Проте варто пам’ятати, що будь-який постачальник газу транспортуватиме ресурс через одні й ті ж газо-розподільні системи. Відповідно, незалежно від того, яка компанія здійснює постачання газу як продукту, за доставку палива усі споживачі сплачуватимуть і надалі окремим рахунком.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора