Увага, гриби! Профілактика отруєнь грибами. Прислухайтесь до порад.

Дата: 19.10.2020 10:47
Кількість переглядів: 392

Звернення до жителів Дмитрушківської  громади з переконливим попередженням про небезпечність збору та вживання в їжу дикорослих грибів.

 

Отруєння грибами небезпечне для життя.

 

Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше) після вживання: судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, пронос, запаморочення, рідкий пульс. В цьому разі необхідно як найшвидше відправити потерпілого до лікарні.

Населення області збирає гриби на присадибних ділянках, в лісних масивах, парках, біля автотрас, не рідко не впізнаними та не відомої видової приналежності.

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо вирішили самостійно збирати гриби, обов’язково врахуйте наступне:

Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних автотрас чи в лісосмугах уздовж полів, які можуть бути оброблені отрутохімікатами.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів.

Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо Ви цінуєте своє життя та життя своїх близьких – прислухайтесь до порад. При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря. Тільки своєчасно розпочате лікування може зберегти  Ваше життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора