Вибори-2020: як правильно заповнювати бюлетень.

Дата: 08.10.2020 09:43
Кількість переглядів: 695

Прийшовши на виборчу дільницю під час місцевих виборів 25 жовтня, українці отримають 4 різних бюлетеня. Адже обиратимуть міського (сільського або селищного) голову, депутатів до місцевої, районної та обласної ради.

 

16 липня парламент затвердив новий бюлетень. У ньому виборці ставитимуть галочку навпроти партії, яку підтримують, а поряд вписуватимуть номер кандидата від неї.

 

ОПОРА підготувала відео з інструкцією, як користуватись новим бюлетенем і як правильно його заповнювати.

 

 

Фото без опису

 

Правильний варіант (скрін з відео)

 

Фото без опису

 

Неправильний варіант

 

Фото без опису

 

Неправильний варіант

 

Фото без опису

 

Неправильний варіант

 

Як вже повідомляли, нова форма виборчих бюлетенів зустрінеться там, де виборці обиратимуть депутатів міської, селищної чи сільської ради, якщо в їхній територіальній громаді 10 тисяч і більше виборців (не мешканців у населеному пункті, а саме зареєстрованих виборців). 

 

Крім того, нова форма бюлетенів буде на виборах до районної та обласної ради.

 

 

 Як виглядатиме такий бюлетень? Ліворуч - назва партії та першого номера у єдиному районному чи обласному списку цієї партії; посередині дві клітинки, в одній з яких треба поставити позначку, а в сусідній з нею трафаретом вписати цифри; праворуч - перелік кандидатів від кожної з партій з номерами, які треба вписувати в трафарет. 


Фото без опису
 

Як проголосувати, отримавши такий бюлетень? Його треба “читати” по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. Спочатку обираємо партію та ставимо “галочку”, “плюсик” чи будь-яку іншу позначку в першому квадраті для волевиявлення за партію, а до другого квадрату вписуємо номер кандидата, якому хочемо допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії. Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно. По-перше, бажано внести максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо). По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).

 

 Якщо виборець проголосує за партію і вирішить не голосувати за кандидата, то такий бюлетень буде дійсним й буде зарахованим в якості підтримки партії.

 

Якщо виборець припустився помилки при заповненні бюлетенів, то він має право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому бюлетень з проханням видати йому інший в обмін на неправильно заповнений.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора