Причини цвітіння води і як з ними боротись.

Дата: 02.07.2020 08:50
Кількість переглядів: 928

Фото без опису

Протягом останніх місяців до Іхтіопатологічної лабораторії часто звертаються користувачі та рибалки-аматори з питанням щодо цвітіння водойм.

Цвітінням водойм, зазвичай, називають масовий розвитокФото без опису мікроскопічних водоростей, характерною ознакою якого є «позеленіння» водного об’єкта.

Навесні, коли вода прогрівається, уся маса водоростей спливає на поверхню, ближче до сонячних променів. Поки водорості живуть, вони видаляють шкідливі домішки, збагачують воду киснем, вітамінами і біологічно активними речовинами. Але при відмиранні вони розкладаються з утворенням токсичних речовин. Слід зазначити, що за токсичністю отруйні речовини синьо-зелених водоростей близькі до токсинів блідої поганки.

Поширенню цвітіння сприяє здатність мікроорганізмів утворювати спори, які зимують на дні водойми і є стійкими до висихання. Крім того, синьо-зелені водорості - теплолюбні. Найінтенсивніше вони розвиваються за температури вище 20°С. Ще однією причиною їх посиленого розвитку є незначний водообмін у водоймах, утворення застійних і зі слабкою проточністю зон. Сприяє цвітінню водойм і надлишковий вміст азоту, фосфору, органічних сполук, що є поживним середовищем для водоростей.

При значній концентрації водоростей біля поверхні, у воді з’являється неприємний запах, знижується вміст розчиненого кисню, активізуються анаеробні процеси, що призводять до заморів риби та інших гідробіонтів. У риби змінюється поведінка: порушується координація рухів, спостерігаються нервові явища, пригнічення дихання і в результаті настає загибель.

Що робити у даному випадку?

Для боротьби із цвітінням застосовують органічні та неорганічні альгіциди або механічно видаляють водорості. З профілактичною метою у водойми вносять мікробіологічні препарати та вселяють хлорелу. Крім зазначених методів боротьби з водоростями є ще один дуже дієвий спосіб – зариблення водойм рослиноїдними видами. Такі види риб, як: товстолоб, короп, білий амур, щука, судак є біологічними меліораторами водойм. Ці риби у процесі своєї життєдіяльності активно споживають водну рослинність і водорості. В результаті чого суттєво зменшується чисельність зелених та синьо-зелених водоростей і покращується якість води.

Масові загибелі риби внаслідок цвітіння води є великою втратою для рибного господарства та запасів риб вцілому. Тому Держрибагентство звертається до громадськості з проханням повідомляти про будь-які ознаки задухи або зміни екологічного стану водойм України за номером всеукраїнської безкоштовної "гарячої лінії": 0 (800) 50-52-50.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора