Всі активні відвідувачі Старобабанівського будинку культури з повагою ставляться до історії рідного краю, тому і не могли оминути його, коли сюди завітала майстриня гончарної справи Моцна Олена Сергіївна.

Дата: 06.02.2020 08:51
Кількість переглядів: 608

      Всі активні відвідувачі Старобабанівського будинку культури з повагою ставляться до історії рідного краю, тому і не могли оминути його, коли сюди завітала майстриня гончарної справи Моцна Олена Сергіївна. Чуйна та професійна викладачка з перших хвилин привернула увагу до кожного свого слова вступної лекції про глину і гончарство загалом. Дітвора розминала пальчики, а потім кожен розминав свій шматок сірої глини. Відомо, що Старі Бабани мають не один родовід: є на території села і трипільські поселення (4 тис.р. до н.е.), і скіфські (7-3 ст. до н.е.), і згадки черняхівської культури (1 тис. н.е.), тому одноголосно було прийнято за основу брати саме ці культури. В періоди розквіту чи занепаду кожна з цих цивілізацій шанувала жінку, як продовжувача роду, богиню родючості та злагоди. Подекуди і сьогодні знаходять на полях чи берегах річок глиняну фігуру жінки, так звану «трипільську Бабу». 

Фото без опису

     Молодь прониклась історіями про скіфські кургани і їх вже не можливо було відірвати від глини. І не треба було - кожен робив свій індивідуальний виріб, когось зацікавили трипільці землероби, а когось войовничі скіфи. Майстер-клас вдався на всі сто, моторика рук на вищому рівні, уроки історії, як виявилось можуть бути цікавими. Вироби сохнуть та чекають свого місця на виставці, адже в них закладена енергія любові.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора