З метою посилення заходів щодо організації контролю, профілактики та недопущення розповсюдження високопатогенного грипу птиці розроблений «План дій при підозрі захворювання (загибелі) птиці на високопатогенний грип». 

Дата: 24.01.2020 09:28
Кількість переглядів: 535

 

Фото без опису

Міграція перелітної птиці - один з основних шляхів занесення збудника високопатогенного вірусу грипу птиці на територію області. Повітряними шляхами територію України перетинає понад мільйон птахів, які повертаються з південних країн, в яких саме і відмічалася найбільша кількість випадків захворювання. Черкащина знаходиться на одному з чотирьох коридорів перельоту. 

В області сконцентровані потужні птахогосподарства, в яких нараховується більше 21 мільйону птиці різних видів, та більше 2 мільйонів у господарствах особистого користування населення. 

З метою посилення заходів щодо організації контролю, профілактики та недопущення розповсюдження високопатогенного грипу птиці розроблений «План дій при підозрі захворювання (загибелі) птиці на високопатогенний грип». 

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно: 

здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці; 

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів; 

- інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів; 

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду; 

- притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території); 

- утримувати різних види птахів окремо; 

виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами; 

- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці; - проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням; - забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах; 

- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території; - дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.). 

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби). 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора