22 листопада жителі Дмитрушківської громади, запаливши свічку та об'єднавшись у спільній молитві, вшанували пам’ять безневинно убієнних голодною смертю односельців, залишивши душам загиблих квіти, колоски пшениці та жита.

Дата: 22.11.2019 14:26
Кількість переглядів: 558

У морозний  день листопада  в  містах та селах  України згадують українців,  які  масово гинули від сталінського геноциду.

Голод жахливий, але коли він організований, рукотворний, то стає страшною зброєю придушення і нищення, справжньою косою смерті. Під час першого голодомору 1920-х років вона була лише випробувана і виявилася дуже ефективною. На повну ж потужність  коса смерті  запрацювала у часи найстрашнішого другого голодомору 1932– 1933 років.

22 листопада  жителі Дмитрушківської громади, запаливши   свічку  та  об'єднавшись   у  спільній молитві,  вшанували пам’ять безневинно убієнних голодною смертю односельців, залишивши  душам загиблих квіти, колоски пшениці та жита.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Звертаючись до  учасників   заходу, секретар  сільської ради  Людмила Бень   наголосила:  «Наше громадянське завдання скликати живих до тих сіл і хуторів, до тих криниць і спільних ям, куди скидали десятками виснажені тіла наших з вами бабусь і дідусів, матерів і батьків, братів і сестер. Страшні події 1932-1933 років продемонстрували, як легко може бути  зруйноване життя і як важко воно відроджується на випаленому полі. Україна і сьогодні відчуває на собі наслідки лиха, яке спіткало її у далеких тридцятих. Тому в центрі державної політики завжди повинна бути людина, її права, свободи, безпека та добробут. І всі ми хочемо, щоб на нашій благословенній Богом землі завжди панував мир і достаток»

Фото без опису

Про ті страшні роки у віршованих рядках  розповіли    учні  Дмитрушківської   загальноосвітньої  школи.

Заупокійну литію  провів  духовний  настоятель  Свято - Петропавлівського  храму   отець   Анатолій.

Фото без опису

По закінченню  усім   присутнім було роздано  священний  хліб  як символ вічних цінностей.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора