Спалювання опалого листя та трави – небезпечно!

Дата: 04.10.2019 14:55
Кількість переглядів: 429

        Осіння пора це пора масового листопаду та спалювання опалого листя, сухої трави та гілля. Найчастіше випадки паління багать спостерігаються на території приватних домоволодінь. Більшість населення не замислюється над питанням щодо шкоди спалювання рослинних залишків для здоров’я людини та довкілля, хоча вона є надзвичайно небезпечною.

     Вдихання диму від спалювання опалого листя та залишків рослинності завдає негативних наслідків здоров’ю людини. Листя дерев і будь-яка рослинність – це своєрідний природний фільтр, який очищає повітря та накопичує в собі різні шкідливі речовини.

          Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється близько 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У листі, яке тліє без доступу кисню, виділяється бенз(а)пірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

     З листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні одного поліетиленового пакету, в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. Особливо це відчувають ті, хто скаржиться на бронхіт, бронхіальну астму, риніт. Якщо порівнювати масове спалювання листя з роботою промислових підприємств, то рівень забруднення атмосфери буде майже однаковий.

    В деяких європейських країнах листя перевозять на спеціалізовані заводи, де за допомогою стиснення опале листя перетворюється на поліна, брикети для отримання газу, які цілком придатні для спалювання в камінах. У деяких країнах зібране листя просто утилізують на полігонах твердих побутових відходів, переорюючи листя з ґрунтом, або спалюють на сміттєспалювальних заводах, обладнаних комплексною системою очистки диму. Альтернативою спалювання листя є його компостування, що безпечно та не шкодить здоров’ю людей та довкіллю.

      Звертаємо увагу, що спалювати листя, траву та інше заборонено законом в ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».  Відповідальність за спалювання залишків рослинності визначається ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає штраф від 170 до 1190 грн.

     Закликаємо жителів громади не допускати спалювання опалого листя, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу задимленого повітря!

 

 

 За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора