Краще запобігти, ніж захворіти!

Дата: 10.05.2019 19:53
Кількість переглядів: 540

   Всім відомий крилатий  вислів «Майбутнє медицини за медициною профілактичною»!  Тому, одним із основних та дієвих методів специфічної профілактики інфекційних хвороб залишається вакцинація.

Фото без опису

  З моменту народження дитини, організм щоденно зустрічається з величезною кількістю різних збудників, на які його імунна система постійно формує та дає відповідь. Це різноманітні інфекційні мікроорганізми, харчові алергени,  алергени домашнього побуту та навколишнього середовища, тому говорити про навантаження на імунну систему під час вакцинації навіть недоречно. Також відсутні докази про підтвердження гіпотези про те, що вакцини ослабляють або наносять шкоду імунній системі. Дитина, яка не отримала щеплення, наражається на великий ризик захворіти і отримати ускладнення.

   Щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти понад 2,5 млн. дитячих життів. Вакцинація попереджує розповсюдження інфекційних захворювань. Завдяки їй у світі було викорінено натуральну віспу, а у багатьох країнах  – правець новонароджених.

   Якщо 90-95 % людей  мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється територією країни, навіть якщо буде завезено з іншої країни. Такий імунітет називається «колективний», він захищає дітей, котрим не можна проводити вакцинацію через постійні чи тимчасові протипоказання, а також дітей, котрі ще не отримали щеплень проти конкретних захворювань, оскільки не досягли цільового віку.

    Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні дитина отримує захист від десяти інфекцій (гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, кору, краснухи, паротиту, гемофільної інфекції). Щеплення проводиться за державні кошти.

   В зв’язку з численними відмовами від вакцинації з грудня 2018 року країну охопила епідемія кору. Станом на сьогодні захворіло 41640 осіб (19271 дорослих і 22369 дітей). Померло за цей період 16 осіб ( 37 з моменту епідемії). Україна очолила десяту країну, де захворюваність на кір збільшилась більше всього в порівнянні з минулим роком.

  Слідом за епідемією кору очікуємо епідемію дифтерії. В 2018 році в Україні виявлено 9 випадків дифтерії (3 дітей і 6 дорослих)  і 17 правця (5 дітей і 12 дорослих). МОЗ нагадує, що єдиний захист від цих хвороб –вакцинація. Якщо захворіла нещеплена людина – єдиний  спосіб вижити – протидифтерійна сиворотка, яка в нашій країні практично відсутня, колективний  імунітет українців від цієї хвороби послаблений давно, починаючи з 2010 року, коли рівень вакцинації впав до критичної межі. В 90-х роках захворіло – 20 тисяч осіб, померло – 700.  Згідно статистичних даних по Україні від дифтерії на сьогодні вакциновано 47.5% дітей і набагато менше дорослих.

   Нам загрожує епідемія смертельно  небезпечної інфекції, оскільки лікування  забезпечити неможливо через відсутність протидифтерійної сиворотки. Надійним  методом захисту є вакцинація  дітей в 2,4,6,18 місяців, 6 років та в 16 років. Дорослим щеплення проводиться 1 раз на 10 років. В районі зараз  є достатня кількість вакцини як для дітей так і для дорослих. Щеплення проводиться щоденно та безкоштовно.

Будьте пильними до свого здоров’я!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора