Інспекція Держенергонагляду – населенню: Розчистка трас повітряних ліній – запорука надійного електропостачання.

Дата: 16.04.2019 11:35
Кількість переглядів: 531

    Для надійного та безперебійного електропостачання споживачам стан електричних мереж повинен відповідати вимогам  нормативно-технічних документів. Серед основних обов’язків електропередавальної організації є безперебійна та якісна передача електричної енергії споживачам та якісне обслуговування електромереж.

   На надійність останніх негативно впливає зокрема велика кількість дерев та їхніх гілок, що зростають впритул до повітряних ліній (ПЛ). Як показує практика, контакт гілок із проводами під напругою може накоїти багато лиха. Під час сильного вітру дерева, що ростуть в безпосередній близькості від ПЛ, можуть замкнути її, а під час буревію – спричинити обрив. У спеку зростає вірогідність виникнення пожежі, а в дощову погоду, з сильними поривами вітру, від дії струму іноді страждають люди, що опиняються під деревами безпосередньо в охоронній зоні ПЛ. Тож, стає зрозумілим, чому в «Правилах охорони електричних мереж», а також у багатьох інших нормативно-технічних документах на електропередавальну організацію покладена відповідальність за розчистку трас повітряних ліній електропередач від зелених насаджень. Тому однією  з важливих робіт електропередавальної організації є розчистка трас ПЛ від гілок дерев та чагарників, які наближені до проводів на недопустимі відстані, тому це один із найбільш ефективних заходів з профілактики технологічних порушень, пов’язаних із припиненням електропостачання.

  На жаль, окремі власники приватних будинків часто не допускають на свої приватні території працівників ПАТ «Черкасиобленерго» та його структурних підрозділів, не даючи змоги обрізати або спиляти дерева, розташовані в охоронній зоні ПЛ, при цьому не розуміючи тієї небезпеки, на яку наражають такими діями себе і членів своїх сімей. Такі громадяни  є порушниками чинного законодавства, адже відповідно до вимог «Правил користування електричною енергією для населення», споживачі зобов’язані не перешкоджати обрізуванню гілок дерев, які ростуть на території, що належать їм, для забезпечення відстані не менше 1 метра від проводів повітряної лінії електромережі напругою 0,4 кВ та на відстані 2 метрів для електричних ліній напругою 10 кВ. На жаль за таку провину передбачено тільки адміністративне покарання винних у вигляді штрафу до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тому спроби енергопостачальників вирішити вище наведені проблеми часто не мають позитивного результату.

  Тільки спільними злагодженими діями енергетиків, населення та керівників суб’єктів господарювання щодо робіт із розчистки трас ПЛ можливо забезпечити надійне та безперебійне постачання електричної енергії її споживачам, інформує Інспекція Держенергонагляду у Черкаській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора