Медична реформа в Уманському районі: що змінилося та чого очікувати.

Дата: 18.03.2019 09:54
Кількість переглядів: 671

Фото без опису

       Медична реформа в Уманському районі стартувала з початком приписної кампанії «Лікар для кожної сім’ї». Це дало можливість кожному вільно обирати собі сімейного лікаря, педіатра чи терапевта незалежно від місця реєстрації.Тобто людина обирає того спеціаліста, до якого їй звертатися зручно та комфортно. Чому це важливо? Сімейний лікар, терапевт або педіатр має стати першою довіреною особою в питанні здоров'я. Саме йому можна буде дзвонити під час застуди та інших проблем і питань щодо самопочуття. Він даватиме поради з профілактики, лікування і за потреби – направлення до вузьких спеціалістів.

     Станом на середину березня більше 32 тисяч людей обрали лікарів Уманського районного Центру первинної медико-санітарної допомоги. Вже 12 лікарів мають оптимальну кількість підписаних декларацій. Ще 7 лікарів мають від 50% до 95% підписаних декларацій. Процес вибору лікаря не має кінцевих термінів, а це означає, що кожен зможе знайти свого фахівця, коли буде зручно. Проте, не відкладайте це на місяці!     

      Лікаря можна змінити будь-якої миті. Для цього необхідно обрати іншого лікаря та підписати з ним декларацію. Попередня угода автоматично анулюється.

 

Нові лікарі

       З серпня 2018 року в амбулаторії села Кочержинці працює лікар терапевт Осіпова Тетяна Михайлівна. В січні 2019 року  в Уманську амбулаторію, що знаходиться на території поліклініки Уманської райлікарні, прийшла працювати лікар педіатр – Темченко Валентина Миколаївна. З березня 2019 року в амбулаторії села Родниківка працює сімейний лікар Байол Яна Олександрівна.

Як і коли почне працювати електронна медична картка 

       У березні сімейні лікарі, педіатри та терапевти Уманського районного Центру первинної медико-санітарної допомоги одні з перших в Україні почали працювати з електронною медичною карткою. Це стало можливим завдяки підтримці органів місцевої влади, сільських голів та підприємців, які завчасно профінансували комп’ютеризацію та інформатизацію медицини району. Так, в кожній амбулаторії сімейний лікар на робочому місці має комп’ютер, підключений до мережі Інтернет, де встановлена медична інформаційна система, що дозволяє вести електронну медкарту, виписувати рецепти, видавати електронні направлення на аналізи, до спеціалістів, на госпіталізацію.

       Електронна медкарта автоматично доступна в електронній системі лікарю для кожного з пацієнтів, з яким підписана декларація. Пацієнту не потрібно додатково реєструватися для того, щоб інформація про візити до його сімейного лікаря, терапевта або педіатра, починаючи з березня, фіксувалася в електронній системі охорони здоров’я. Якщо ви ще не обрали свого лікаря, саме час це зробити! Адже трансформація системи охорони здоров’я триває і все більше інструментів переходять в електронний формат. Наприклад, у квітні ліки за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом.

     Зараз пацієнти не зможуть особисто зайти в свою електронну медичну картку, але у планах є і запуск персонального кабінету пацієнта. За необхідності, лікар зможе роздрукувати для пацієнта консультаційний висновок, де міститиметься причина звернення, діагноз, призначення лікування або направлення на додаткове обстеження.

Як буде розвиватися електронна медична карта

        Поступово буде реалізований функціонал, який дозволить вносити до системи всі необхідні дані про пацієнта та формувати повноцінну електронну медичну картку. Паралельно з цим електронні записи почнуть заміняти паперові форми.

        З квітня 2019 року в електронній системі охорони здоров’я з’явиться можливість виписувати електронні рецепти через електронну систему охорони здоров’я.

      З другої половини 2019 року записи в електронній медкартці зможуть робити спеціалісти лабораторій, поліклінік та консультативно-діагностичних центрів, які розпочнуть працювати з Національною службою здоров’я за програмою «Безкоштовна діагностика».

             З 2020 року в електронну медкартку зможуть вносити інформацію лікарні.

Чи готові лікарі виписувати електронні рецепти з квітня

      З 1 квітня 2019 року рецепти за програмою «Доступні ліки» лікарі зможуть виписувати виключно в електронній системі охорони здоров’я. Пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка бере участь у програмі. Оформлювати рецепти за програмою лікарі будуть в спеціальній медичній інформаційній системі, яка встановлена у кожного лікаря. Кожна амбулаторія Уманського району, де працює лікар, має необхідне обладнання.

          Наразі за електронним рецептом відпускатимуться препарати за програмою «Доступні ліки». Виписати їх може лікар первинки – сімейний лікар, терапевт, педіатр для пацієнта, який підписав із ним декларацію. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, є актуальним і належить пацієнту.

     Якщо зазначений у системі номер мобільного телефону для автентифікації не актуальний/не належить пацієнту/пацієнт не має до нього доступу, електронний рецепт не може бути виписаний. У цьому випадку пацієнт перезаключає декларацію, куди вноситься актуальний номер мобільного телефону. Цей номер телефону може збігатися з контактним номером телефону пацієнта, або відрізнятися від нього. Саме на номер телефону для автентифікації прийде СМС з кодом підтвердження для укладення декларації. Також на цей номер будуть приходити СМС із номером і кодом підтвердження електронного рецепту.

       Якщо номер телефону правильний, лікар виписує рецепт у системі й накладає свій електронний цифровий підпис.

        Пацієнту приходить СМС з номером рецепту та кодом-підтвердженням. Пацієнт обирає зручну для себе аптеку з переліку тих, хто уклав договори з НСЗУ, та надає фармацевту спочатку  номер рецепту. Фармацевт пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в наявності. Якщо запропоновані ліки підходять пацієнту, він називає код підтвердження. Тільки після цього отримує призначені ліки. Якщо у цій аптеці немає саме того лікарського засобу, який хоче отримати пацієнт, він не називає код підтвердження рецепту, і має змогу звернутися до іншої аптеки.

     За необхідності або на прохання пацієнта лікар роздруковує пацієнту консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В ньому зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепту.

Програма «Безкоштовна діагностика»

      З 1 липня 2019 року запрацює програма «Безкоштовна діагностика», яка запустить новий принцип фінансування на рівні спеціалізованої амбулаторної допомоги.

         За направленням сімейного лікаря, терапевта та педіатра пацієнт зможе отримати пакет діагностичних та лікувальних послуг, які оплатить Національна служба здоров'я за принципом «гроші за пацієнтом».  

       У програму увійде 50+ послуг: аналізи, 4 види біопсії, 5 видів рентгенів, 6 видів УЗД, мамографія, ЕХО серця, дослідження новоутворень, 6 ендоскопічних операцій одного дня та інше. До списку послуг увійдуть не лише діагностичні процедури, а й лікування – нескладні та неінвазивні операції.

       Саме сімейний лікар, з яким укладено декларацію, може дати електронне направлення на безоплатну діагностику і дослідження у поліклініках в рамках програми "Безкоштовна діагностика", яка діятиме з другої половини 2019 року. Тільки за такими направленнями за пацієнта гарантовано заплатить Національна служба здоров‘я.

Як знайти необхідну інформацію про сімейного лікаря, терапевта, педіатра або медзаклад первинки

      Пацієнт може знайти зручний для себе заклад, де працює сімейний лікар, терапевт або педіатр. Наприклад, ви шукаєте медзаклад біля дому або роботи. Можливо, для батьків важливо підписати декларацію дитині з педіатром, який знаходиться поряд з дитячим садочком. Або вам принципово отримувати послуги в приватних закладах, тож ви можете перевірити, які саме приватники уклали договір з НСЗУ та чи зручно вам до них буде їздити. Тепер ця інформація в повному обсязі відображається на карті за посиланням. Там же пацієнт може знайти контакти закладу – адресу та номер телефону.

     У дешборді реалізували довгоочікувану можливість дізнатися про свого лікаря більше. У системі відображаються всі лікарі, у яких є хоча б одна декларація. Ви можете перевірити, чи обраний вами лікар може ще брати пацієнтів.  

Фото без опису

 Джерело -КНП «Уманський районний центр первинної

медико-санітарної допомоги»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора